Het kloppend hart van Waterland
Live

Nieuw in gemeente Waterland: registratieplicht voor toeristische verhuur

Gepubliceerd: Zaterdag 02 september 2023 14:45

Nieuw in gemeente Waterland: registratieplicht voor toeristische verhuur

Foto: Gemeente Waterland

In gemeente Waterland is de vraag naar woningen groot. Tegelijkertijd is de toeristische verhuur van particuliere woningen de laatste jaren enorm toegenomen. Het bestrijden van de woningnood is een belangrijk speerpunt van het college van Waterland en daarom stelt zij nu een nieuwe maatregel voor: de registratieplicht voor toeristische verhuur.

Uit onderzoek is gebleken dat toeristische verhuur een stevige impact heeft op de leefbaarheid van gemeente Waterland. Zo staat Waterland op plek 3 binnen de Metropool Regio Amsterdam van meeste Airbnb-bedden per inwoner, in Waterland zijn er 14 Airbnb-bedden per 1000 inwoners. Daarom wil het college de registratieplicht voor toeristische verhuur invoeren, zodat de gemeente meer inzicht in de aard en omvang van toeristische verhuur krijgt en de verhuur beter kan reguleren. Het verhuren van volledige woningen of gebouwen is in Waterland niet toegestaan zonder omgevingsvergunning.

De registratieplicht houdt in dat het verplicht is om een registratienummer aan te vragen, voordat een woning aangeboden wordt voor toeristische verhuur. Het registratienummer is gratis. Als het registratienummer niet vermeld wordt, riskeert men een boete. Op de website van Airbnb is het dan bovendien niet meer mogelijk om een woning aan te bieden zonder dit registratienummer.

Wethouder Wonen Ton van Nieuwkerk: “Naast het bouwen van nieuwe woningen, zetten wij ons ervoor in om te zorgen dat de woningen die er zijn, gebruikt worden om in te wonen. Met de registratieplicht voor toeristische verhuur krijgen we inzicht in de omvang van de toeristische verhuur en zorgen we ervoor dat we oneigenlijk gebruik van woningen kunnen aanpakken.”

Naar verwachting zal de gemeenteraad het raadsvoorstel op 21 september bespreken.

Bron: Gemeente Waterland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services