Het kloppend hart van Waterland
Live

Nieuw in de regio: Henri Willig maakt kaas van ezelinnenmelk

Gepubliceerd: Dinsdag 28 maart 2023 17:12

Nieuw in de regio: Henri Willig maakt kaas van ezelinnenmelk

Foto: Henri Willig

Sinds 1974 wordt er bij Henri Willig in Katwoude al kaas gemaakt. De Noord-Hollandse kaasmaker staat bekend om zijn specialiteiten kazen en zijn innovatieve smaken. Ook dit jaar staat er weer een bijzondere introductie gepland, namelijk kaas gemaakt van biologische ezelinnenmelk.

Kudde ezels
De biologische boerderij van Melkveehouderij Henri Willig is aangevuld met een kudde ezelinnen. Ezels zijn sociale, rustige en knuffelbare dieren die goed passen bij de aaibare en nieuwsgierige Jersey koeien. Voor de nieuwe kudde dieren is 1 van de stallen op het terrein geschikt gemaakt zodat ze indien ze dat willen binnen kunnen staan. Er is ook weidegrond aangewezen waarop deze dieren kunnen grazen. Vanuit onze kennis om op een verantwoorde en biologische manier met dieren om te gaan verwachten we dat ook deze kudde ezelinnen het bij ons goed naar de zin zullen hebben. En dat vinden we belangrijk want we zijn er van overtuigd dat ook blije ezels lekkerdere melk geven.

Voordelen van Biologische Ezelinnenkaas
De reden dat Henri Willig deze nieuwe innovatieve kaas wil maken, ligt in het feit dat ezelinnenmelk bekend staat om zijn positieve werking op het menselijke lichaam. Zo zou ezelinnenmelk onder andere goed zijn tegen allergieën, exceem en een weerstand verhogend effect hebben. Het staat ook bekend om zijn gunstige werking tegen ouderdomsverschijnselen. De kaas heeft een iets zoetere smaak dan kaas gemaakt van koemelk en is daarmee mede een mooie onderscheidende en gezonde aanvulling op het kaasassortiment van Henri Willig.

Quote van Henri Willig:
Ik heb altijd passie gehad voor dieren en innovatie en ben daarom enorm trots dat we nu ook een kaas van ezelinnenmelk op de markt kunnen brengen”.

Exclusieve kaas
Kaas gemaakt van ezelinnenmelk is zeer exclusief en behoort dan ook tot de duurste kazen van de wereld. Ezels geven namelijk maar maximaal 2,5 liter melk per dag. Bovendien is er, om een kilo kaas te maken, zo’n 25 liter melk nodig. Dit komt omdat de melk van ezelinnen maar weinig caseïne bevat, terwijl dit een dierlijk eiwit is dat nodig is om de melk te laten verdikken om hier kaas van te maken. De nieuwe kaas van Henri Willig is dan ook zeer exclusief. De verkoopprijs zal rond de 50 euro per 100gram komen te liggen.

Proefevent
Om te vieren dat de kudde ezelinnen helemaal gewend is in Katwoude en dat de eerste kazen gerijpt zijn, is er aanstaande zaterdag gelegenheid om deze kaas te komen proeven. Wees er snel bij, want er is maar een beperkte proefvoorraad aanwezig.

Algemene informatie
- De kaasboerderij van Henri Willig bevindt zich aan Hoogedijk 8 in Katwoude.
- De kaaswinkel op het terrein is dagelijks geopend van 09.00 uur tot 18.00 uur.
- Toegang en parkeren zijn gratis.
Vanaf a.s. zaterdag is de kaas van ezelinnenmelk te proeven. Er is maar beperkte voorraad beschikbaar.

Bron: Henri Willig 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services