Het kloppend hart van Waterland
Live

Monsterzege WaterlandNatuurlijk bij gemeenteraadsverkiezingen 2022

Gepubliceerd: Donderdag 17 maart 2022 14:29

Monsterzege WaterlandNatuurlijk bij gemeenteraadsverkiezingen 2022

Foto: Omroep PIM

Met meer dan een kwart van de in totaal uitgebrachte stemmen in de gemeente Waterland mag de lokale partij WaterlandNatuurlijk zich de grote winnaar noemen van de gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Waterland. De partij groeit van 3 naar 5 zetels.

Nadat op woensdag 16 maart om 21.00 uur de stembureaus sloten volgde een spannende avond in het gemeentehuis. Alle politieke partijen waren in het gemeentehuis aanwezig om daar de uitslagen te volgen. Tijdens de live uitzending van Omroep PIM meldde burgemeester Marian Van Der Weele zich zodra er weer uitslagen van een stembureau beschikbaar waren. Tussendoor hielden Wouter Terpstra en Patty de Jong interviews met diverse (aankomende) politici.

Landelijk gezien hebben lokale partijen het goed gedaan, zo ook WaterlandNatuurlijk die maar liefst 2 zetels erbij krijgen de komende vier jaar. Yvonne Gras, lijsttrekker van WaterlandNatuurlijk was ook blij verrast. "We hoopten en rekenden eigenlijk al op 1 zetel erbij, maar deze uitslag is boven verwachting. We hebben ons de laatste jaren veel laten zien in de kernen en dat betaalt zich nu uit."

De twee extra zetels van WaterlandNatuurlijk gaan ten koste van het CDA (van 4 naar 3) en VVD (van 3 naar 2). Groen Links heeft ook meer stemmen getrokken dan vier jaar geleden maar dat lijkt niet genoeg voor een extra zetel (blijft 3). PvdA en D66 blijven gelijk met 2 zetels. Het is nu aan WaterlandNatuurlijk om een coalitie te vormen.

Opkomst
Ook in Waterland was de opkomst lager dan bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Maar net als in 2018 lag de opkomst in Waterland ook bij deze verkiezingen ruim boven het landelijk gemiddelde. In 2018 was het opkomstpercentage in de gemeente Waterland 68,4% en in 2022 was het opkomstpercentage 64,95%. Het landelijk gemiddelde bij de gemeenteraadsverkiezingen 2022 was krap 50%. Er waren in 2022 13.871 stemgerechtigden en er zijn 8943 geldige stemmen uitgebracht, 35 blanco stemmen en 31 ongeldige stemmen.

Meer informatie
Uitslagen per stembureau en de definitieve uitslagen vindt u op www.waterland.nl/verkiezingen.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services