Het kloppend hart van Waterland
Live

Monnickendammer Joost Schrickx maakt docu over krontjongmuziek

Gepubliceerd: Maandag 02 mei 2022 11:14

Monnickendammer Joost Schrickx maakt docu over krontjongmuziek

Na de eerdere interviews die we met Joost hadden over zijn documentaires over Hildo Kropp en Hans Henkemans, spraken we hem nu over Lief Indië.

Hij heeft een paar jaar research gedaan naar de muziek die veel troost biedt aan mensen die uit Indië naar Nederland zijn gekomen in de vorige eeuw, de Indo’s. Deze muziek is niet veel meer te horen in Nederland, in Indonesië nog wel. De zintuigen helpen mensen bij hun herinneringen, muziek is belangrijk. Ook geur en smaak, dus Richard Wattimena, die wel in Nederland is geboren maar zijn ouders uit Indië kwamen, kent de krontjongmuziek goed en dook de keuken in om kroepoek te bakken en satesaus te maken. Hiermee prikkelde hij onze zintuigen tijdens het interview en zaten we lekker te smikkelen na het interview. De ouders van Richard hadden een restaurant in Blaricum en zijn moeder heeft ook een kookboek geschreven.

Joost heeft kennis gemaakt met de krontjongmuziek in Den Haag. In Wageningen wonen veel Indo’s, ook in Rumah Kita en hij heeft deze documentaire vooral gemaakt op basis van gesprekken, herinneringen van deze mensen die veelal gevlucht zijn door de oorlog in de jaren veertig. Bij het horen van de krontjongmuziek zie je dat ze in hun herinneringen vluchten. De krontjongmuziek komt oorspronkelijk uit Portugal en de naam komt voort uit het geplok aan de gitaar.

De documentaire is te zien geweest in de Melkweg, is nu nog te zien in Wageningen en komt te zien in Hoorn, zondag 8 maart en maandag 9 maart in Cinema Oostereiland. 


Voor meer informatie en kaartverkoop kijk op www.liefindie.nl en www.cinemaoostereiland.nl.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services