Het kloppend hart van Waterland
Live

Monnickendam weer prachtige gevelsteen van Herman van Elteren rijker

Gepubliceerd: Donderdag 04 oktober 2018 21:13

Monnickendam weer prachtige gevelsteen van Herman van Elteren rijker

Aan de Haven in Monnickendam is weer een gevelsteen van Herman van Elteren, de inmiddels 90-jarige acteur, decorbouwer, kostuumontwerper, illustrator, maar ook zeer bekende beeldhouwer, onthuld.

Geen stad in Nederland is zo bekend voor gevelstenen als Monnickendam. In de binnenstad vindt men er zeer veel; gemaakt vanaf de 17e eeuw tot de dag van vandaag. Gevelstenen krijgen hun betekenis aan de verbeelding van de eigenaar, het beroep van de bewoner, maar ook door symbolische boodschappen. Vandaar dat we voorbeelden vinden van Bijbelse taferelen, dierfiguren, beroepen en fabeldieren.

Vanaf vandaag is de binnenstad een gevelsteen rijker; en weer een van Herman van Elteren. Als kunstenaar heeft Herman een groot aantal gevelstenen gemaakt, soms in opdracht van de bewoner, maar ook in algemene opdracht. Deze allernieuwste gevelsteen aan de Haven in Monnickendam is een particuliere opdracht.

Eigenlijk wilde de eigenaar een walvis. Het pand dat hier oorspronkelijk heeft gestaan zou namelijk het huis zijn geweest van een walvisvaarder. Herman wilde als kunstenaar meer vrijheid omdat naar zijn idee de walvis een nogal saai dier is om uit te beelden. In overleg werd het een zeemeermin. Een fabeldier met meer reliëf. Een mooie zilverkleurige staart en lange gouden haren.


Na een lang proces van vergunning tot plaatsing prijkt het nu aan de gevel. En is Monnickendam weer een prachtige gevelsteen rijker. Herman denkt wel dat het zijn laatste gevelsteen is. Hij kan niet meer zoveel werken en gezien zijn 90-jarige leeftijd lijkt dat alleszins redelijk.
 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services