Het kloppend hart van Waterland
Live

Middeleeuwse klanken in Waterlandsmuseum De Speeltoren

Gepubliceerd: Zondag 28 juli 2019 16:43

Middeleeuwse klanken in Waterlandsmuseum De Speeltoren

Foto: Waterlandsmuseum

Actief beoefenaar van de volksmuziek Maisa van der Kolk geeft op zondag 4 augustus van 14.00 – 15.00, een muzikale demonstratie in het Waterlandsmuseum de Speeltoren te Monnickendam met een deel van haar indrukwekkende verzameling Middeleeuwse snaarinstrumenten.

Haar uitgebreide collectie bevat soms originele oude instrumenten en soms fraaie replica´s. Ze zijn in deze of in aangepaste vorm ongetwijfeld ook te horen geweest in het oude Monnickendam. Onze stad was in de 16e en 17e eeuw immers een internationale stad met veel contacten overzee en over land en ten tijde van de reformatie een toevluchtsoord voor Europese lutheranen en calvinisten. Instrumenten als de draailier, de psalter, de citer en de mandola zijn vaak te zien op de schilderijen met huistaferelen van de Hollandse meesters. Maisa legt uit hoe de instrumenten zoals de kantele, zingende zaag, draailier, nyckelharpa, strijkpsalters en citer werken en laat dat ook horen.

Waterlandsmuseum de Speeltoren, Noordeinde 2-4, Monnickendam is bereikbaar op nummer 0299-652203 en geopend van dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00. In juli en augustus open op maandag van 13.00-17.00 en dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00.

Meer informatie: www.despeeltoren.nl

Bron: Waterlandsmuseum De Speeltoren

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services