Het kloppend hart van Waterland
Live

Mevrouw Honingh vertelt uit eigen ervaring over WOII in Zuiderwoude

Gepubliceerd: Maandag 01 november 2021 15:53

Mevrouw Honingh vertelt uit eigen ervaring over WOII in Zuiderwoude

Foto: Omroep PIM

In aanloop naar Remembrance Day maakt PIM samen met Johan Hilarides van het Herdenkingscomité altijd een opname in een van de kernen van Waterland over de Tweede Wereldoorlog. Dit keer in Zuiderwoude. Maartje Honingh (1928) was toen 11 jaar, maar weet zich nog goed te herinneren hoe het was.

Bommen in de tuin, familie helpen aan kaas en boter, en de onderduiker in de stal. De mobilisatie en haar neef die werd opgepakt bij een razzia en in een kamp omkwam. Natuurlijk werd er ook veel geheim gehouden voor kinderen, maar iedereen kende elkaar en dat het hele huis van de familie Breedijk afbrandde vond iedereen verschrikkelijk.

Johan Hilarides vertelt over bijzondere post. Er kwam een envelop uit Engeland van iemand die Kees heet. Een kruis met de naam Bloem erop, om bij Remembrance Day bij het monument te zetten. Hopelijk wordt duidelijk na de uitzending over wie het gaat. Dus alle mensen met de naam Bloem in de familie, kijkt u even mee?

Remembrance Day is 14 november om 11.30 uur bij het Propeller Monument op het Zarken in Monnickendam. Frank van der Streek, voorzitter van het Herdenkingscomité, de burgemeester en een Engelse luitenant zullen spreken. Iemand zal het gedicht In Flanders Fields voordragen en er zullen liederen worden gezongen. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn, als de coronamaatregelen die dit toestaan.

 


Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services