Het kloppend hart van Waterland
Live

Meer waterrijke tuinen met de Purmer400 Tuinen Challenge

Gepubliceerd: Vrijdag 13 mei 2022 10:16

Meer waterrijke tuinen met de Purmer400 Tuinen Challenge

Foto: HHNK

Met de Purmer400 Tuinen Challenge viert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier het 400-jarig bestaan van droogmakerij de Purmer 400. De uitdaging is het watervriendelijk en diervriendelijk maken van de tuin. Het hoogheemraadschap daagt iedereen dus eigenlijk uit de eigen tuin aantrekkelijker te maken! Voor zichzelf en ook voor insecten, vlinders en andere dieren.

Bewoners van Purmerend, Edam-Volendam en Waterland worden uitgedaagd vijvers aan te leggen, regentonnen neer te zetten of ruimte te geven aan borders en gras. Wie een terras wil, gebruikt geen tegels die warmte vasthouden en waardoor regenwater razendsnel wegspoelt. De liefhebber kiest voor grind of voor ruime voegen tussen de tegels, waardoor water toch in de bodem zakt. Dat zorgt voor een nattere bodem en voorkomt dat het riool overstroomt bij clusterbuien. En dankzij een regenton is er ook in droge periodes water om aan planten en dieren te geven.

Ook biodiversiteit stimuleren
In de laatste jaren is de biodiversiteit achteruit gehold. Dat valt te verbeteren met zelfgebouwde insectenhotels, rommelplekjes in de tuin waar dieren zich kunnen verschuilen en specifieke planten die vlinders en insecten lokken. Dat is niet alleen goed voor de natuur, het zorgt ook voor een levendige en aantrekkelijke tuin.

Tuintips van Bram Engberts
Om het deelnemers makkelijk te maken, is Bram Engberts ingeschakeld. Deze ambassadeur van de groene leefomgeving geeft in korte filmpjes tips om de tuin te vergroenen. 'Fijn als veel mensen geïnspireerd worden door de challenge om aan de slag te gaan met hun tuin. Ook voor zichzelf. Want zo'n tegeltuin wordt in de zomer echt veel heter. En nu we steeds vaker hittegolven meemaken, kun je beter kiezen voor een groene koele tuin.'

Prijzen
Deelnemers kunnen winnen als ze met hun foto's veel stemmen krijgen van het publiek. De jury, bestaande uit Bram Engberts, hoogheemraad Klazien Hartog en Kees de Boer van Stichting Purmer400, kiest de prijswinnaars uit de top tien. En ze mogen een van de drie prijzen geven aan een deelnemer naar keuze. Wie wint krijgt een plantenpakket, een regenton of een tuinadvies van Bram. Die laatste om misschien weg te geven aan iemand die nog flink met zijn tuin aan de slag moet! Op www.Purmer400-tuinen-challenge.nl is meer te vinden over de wedstrijd.

Bron: HHNK

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services