Het kloppend hart van Waterland
Live

Markermeerdijken in je oor: bijzondere verhalen van een eigenzinnige dijk

Gepubliceerd: Dinsdag 08 augustus 2023 19:18

Markermeerdijken in je oor: bijzondere verhalen van een eigenzinnige dijk

Foto: Alliantie Markermeerdijken

De dijk tussen Hoorn en Amsterdam lijkt er rustig bij te liggen. Maar niets is minder waar. Door de eeuwen heen heeft hij van alles meegemaakt. En daar praat hij maar al te graag over. In de podcast ‘Kijk Luister Dijk’ neemt de eigenzinnige dijk je mee in zijn wereld. De verhalen van de dijk zijn te beluisteren op 14 bijzondere plekken langs het Markermeer. Samen vormen zij een audiotour van maar liefst 45 kilometer, met op elke locatie een ander kort verhaal over zijn leven met het water.

Al jarenlang beschermt deze dijk ons tegen het water, waardoor mensen kunnen wonen, werken en leven onder zeeniveau. Om ook in de toekomst droge voeten te houden, worden de Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam versterkt.

Zeeslagen
Voor de dijk is dit niet de eerste keer dat er aan hem wordt gewerkt. In de podcast 'Kijk Luister Dijk' vertelt hij er alles over. Maar ook over de zeeslagen die hij heeft gezien, de dieren waar hij dol op is en de materialen waar hij van is gemaakt. Over zijn ingewikkelde relatie met gemalen en sluizen, de pijnlijke herkomst van zijn bochten en zijn bijzondere band met de bewoners. Stuk voor stuk persoonlijke verhalen van een eigenzinnige dijk die het allemaal weleens heeft gezien.

Scan de code
De audiotour is een initiatief van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de Alliantie Markermeerdijken en de Provincie Noord-Holland. Met een totale lengte van 45 kilometer, is de route het best af te leggen met de fiets of te voet. Bij elk van de 14 locaties staat een zuil met daarop een QR-code. U kunt de QR-code scannen om de verhalen van de dijk te beluisteren. Ga voor meer informatie over de podcast en de tussenstops naar www.kijkluisterdijk.nl. De podcasts zijn gratis te beluisteren via muziekdiensten Spotify en Apple Music.

Alliantie Markermeerdijken
De Alliantie Markermeerdijken is een samenwerking van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de marktpartijen Boskalis en VolkerWessels. De Alliantie versterkt circa 33 kilometer Markermeerdijken van Hoorn tot Amsterdam. De Noord-Hollandse dijken beschermen ruim 1,2 miljoen inwoners tegen overstromingen. Kijk voor meer informatie op www.markermeerdijken.nl.


Bron: Alliantie Markermeerdijken

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services