Het kloppend hart van Waterland
Live

Marker één-tweetje bij Slag om Waterland

Gepubliceerd: Donderdag 31 augustus 2023 16:25

Marker één-tweetje bij Slag om Waterland

Foto: Omroep PIM

Slag om Waterland werd dit jaar alweer voor de 9de maal georganiseerd. Een activiteit voor groep 8 leerlingen uit heel Waterland met als doel kinderen voor te bereiden op wat komen gaat als ze na de zomervakantie naar het voortgezet onderwijs gaan. Dat betekent zelfstandig reizen, op plaatsen komen waar je nog niet eerder bent geweest, nieuwe contacten leggen, de weg vragen als je het niet meer weet en als toerist op zoek naar wetenswaardigheden in Waterland. Daarnaast kregen de kinderen ook een korte les over wat alcohol met je doet, kortom een leerzame dag!

Om 09:30u startte de kinderen met een tennis rally; met je team samenwerken om de bal zo vaak mogelijk over te slaan. Het gaat daarbij niet om de bal zo hard mogelijk over het net te slaan maar juist om de bal zo goed mogelijk aan de overkant weten te krijgen zodat je teammaatje de bal ook weer goed kan terugslaan. De teams die aan de zijlijn stonden te wachten kregen een vragenlijst met algemene vragen over Waterland. Zowel voor de tennis rally als de vragen kregen de teams punten. Daarna trokken de kinderen Ilpendam in, gewapend met een plattegrond en een vragenlijst gingen zij op zoek naar wetenswaardigheden in Ilpendam. De kinderen moesten zelf een plan maken waar zij als eerste naar toe zouden gaan en welke opdracht zij als eerste wilden uitvoeren. Tussentijds maakten zij foto's welke werden doorgestuurd naar het commandocentrum. De foto's dienen als bewijs dat ze op verschillende plekken zijn geweest maar ook voor extra punten én achteraf hebben zij een mooi aandenken aan de Slag om Waterland.

De Slag om Waterland is een tijdstrijd; het snelste team krijgt de meeste punten maar wat veel belangrijker is is dat alle kinderen op tijd bij het verzamelpunt zijn, anders missen zij de EBS bus die de kinderen van Ilpendam naar Broek in Waterland brengt. Voor veel ouders zal het in de voorbereiding spannend hebben geklonken: de kinderen reizen zelfstandig met de bus door Waterland. Toch is er een hele organisatie aanwezig die op afstand de kinderen in de gaten houdt. De Slag om Waterland is een co-productie van Jongerenwerker gemeente Waterland, Sociaal Cultureel Centrum de Bolder en Team Sportservice Zaanstreek-Waterland. Als verbindende schakel bood busmaatschappij EBS de kinderen dagkaarten aan om van Ilpendam naar Broek in Waterland te reizen.

In Broek in Waterland hebben de kinderen door middel van een nieuwe vragenlijst kennis gemaakt met de rijke historie van het dorp. Ook gingen de kinderen het water op met een raftboot, samenwerken door op één tempo te peddelen en daarna balancerend over de rand van de boot lopen maakte deze activiteit tot een spannende en gezellige afwisseling. De klok tikte door en de kinderen hielden goed de tijd in de gaten zodat zij de bus naar Marken niet konden missen.

Eenmaal op Marken aangekomen begon de 3de ronde van Slag om Waterland. De Havenbuurt werd verkent en er werden foto's gemaakt. Via de Kerkbuurt liepen de kinderen naar het speelplein achter Het Trefpunt voor de dronkemansworp. Een alcoholsimulatiespel waarmee de kinderen mochten ervaren wat alcohol met je doet. Je zicht veranderd, je evenwicht is van slag, probeer dan nog maar eens in een rechte lijn te lopen of een lege fles in de prullenbak te gooien. De dronkemansworp zorgde voor veel hilariteit maar had ook een onderliggende boodschap en wijze les voor de kinderen.

Na Marken reisden de kinderen met de EBS bus naar Monnickendam. Het was een zonnige dag en na vele uren speuren, sporten en reizen werd besloten om de vragenlijst voor Monnickendam in te korten en direct door te gaan naar het klootwerpen. Een traditioneel spelletje waarbij vaardigheid en een beetje geluk de teams tot een einduitslag hebben geholpen.

Ver na 18:00u kwamen de teams aan bij Sociaal Cultureel Centrum de Bolder voor een warme maaltijd en natuurlijk de prijsuitreiking. Uit handen van de burgemeester kregen alle deelnemers een medaille waarbij de teams uit Marken als sterkste uit de bus kwamen.

Einduitslag:
1.Mereker Maasen - 57 punten
2.Marker Beren - 56 punten
3.Dare To Share - 53 punten
4.De Bessies - 50 punten
5.Ibiza Girls - 46 punten
6.FC Aardappel - 43 punten
7.Fulltime Focus - 22 punten

Ons verslag van de Slag om Waterland 2023 kunt u tot en met 10 september elke dag om 10.00, 13.00, 16.00, 19.00 en 22.00 uur bekijken op PIM.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services