Het kloppend hart van Waterland
Live

Marken zesenzestig jaar géén eiland meer

Gepubliceerd: Dinsdag 17 oktober 2023 18:44

Marken zesenzestig jaar géén eiland meer

Foto: Pieter Pereboom

Vandaag, dinsdag 17 oktober 2023, is het zesenzestig jaar geleden dat het laatste gat werd gedicht in de vaste oeververbinding tussen Marken en het vastenland.

Om 13.11 uur op donderdag 17 oktober 1957 gaven de burgemeester van Marken, B.G. van Hout, en de burgemeester van Broek in Waterland, H.G.M. te Boekhorst, elkaar de hand op de dijk. 

Marken was ineens een schiereiland geworden door dit staaltje vakmanschap van 1,6 kilometer. Natuurlijk werd de dijk niet gelegd zonder slag of sloot, er waren zowel voor- als tegenstanders, maar uiteindelijk werd het groene licht gegeven voor de aanleg. 

De inwoners van Marken waren niet langer afhankelijk van de veerboot naar Monnickendam, om naar school en het werk te gaan. 

Het feit dat ook de toeristen de weg nog steeds weten te vinden naar dit mooie stukje Waterland, bewijst eens te meer dat de tegenstanders van weleer geen gelijk hebben gekregen. Ook de angst dat Marken en haar inwoners hun identiteit zouden verliezen was niet gegrond, Marken is nog steeds een hechte gemeenschap en waken op velerlei manieren over heden en verleden.

 

Bron: Pieter Pereboom / www.markernieuws.com

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services