Het kloppend hart van Waterland
Live

Marken heeft er een aantal gediplomeerde schaatsers bij

Gepubliceerd: Zaterdag 09 maart 2024 19:30

Marken heeft er een aantal gediplomeerde schaatsers bij

Foto: Pieter Pereboom

Een echte winter hebben we al een tijdje niet meer gehad in Nederland, maar het jeugdschaatsen op Marken is al vele jaren heel populair. IJsclub Marken hield vrijdag in een ‘uitverkocht’ dorpshuis ‘Het Trefpunt’ voor de 30ste keer een diploma-uitreiking. Kinderen op Marken, en tegenwoordig ook een aantal kinderen uit Monnickendam, in de leeftijd van zeven tot en met elf jaar gaan elke vrijdag naar kunstijsbaan ‘De Westfries’ in Hoorn om daar te leren schaatsen. Aan het eind van het seizoen gaan ze ‘afschaatsen’ en daarvoor kregen ze afgelopen vrijdag een KNSB schaatsvaardigheidsdiploma (KNSB=Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond).

Sinds oktober 1992 organiseert IJsclub ‘Marken’ in de periode oktober tot en met maart wekelijks schaatsles van 17.00 tot 18.00 uur naar ‘De Westfries’. De kinderen worden daarvoor elke vrijdagmiddag per bus van Marken naar Hoorn vervoerd. De firma Hellingman uit Zaandam verzorgt dit vervoer reeds vanaf het begin. 


 

Er werd in 1992 begonnen met 38 kinderen, want de bus was toen niet groter. Tegenwoordig gaan er 50 kinderen en begeleiding mee en dan is de bus geheel vol. Hoewel het, vanwege het teruglopend aantal kinderen steeds moeilijker wordt, is het ook afgelopen seizoen weer gelukt de bus vol te krijgen. De kinderen krijgen les van gediplomeerde begeleiders, die les geven volgens de richtlijnen van de KNSB. 
 

De middag in Het Trefpunt werd geopend door voorzitter Cornelis Roos en hij heette iedereen van harte welkom. Vervolgens werd afscheid genomen van Linda Kaspers. Zij regelde vele jaren de organisatie van het jeugdschaatsen op Marken. Zij draagt het stokje over aan Pieter Pereboom. Na dit afscheid kwam aan woord voorzitter Eric Heusinkveld van de Schaats Trainings Groep Waterland. Hij vertelde de aanwezigen wat info over deze schaats trainingsgroep. Hierna was het tijd waar de vele aanwezigen voor gekomen waren, de diploma uitreiking. 
 

Uitreiking schaatsvaardigheidsdiploma's
De begeleiders deelden zelf de diploma’s uit aan hun pupillen. De diploma’s hebben een gradatie. Er zijn diploma’s van SP (schaatsproef) en vervolgens van A tot F (soms met twee sterren). De kinderen beginnen met SP en kunnen na een paar jaar eindigen met F. 
 

Afscheid
Tot slot kwamen de oudste kinderen naar voren, het waren er dit jaar drie, die afscheid namen van de schaatslessen. Zij brachten een mooie voordracht, waarbij van alles benoemd werd van begeleiding tot mede schaatsers. Na de voordracht werd de traditionele foto van de afscheid nemende kinderen aan de begeleiders overhandigd, welke weer een mooi plaatsje krijgt in de kantine van IJsclub Marken, 'De IJsschuit' aan het Zereiderpad.
 

Tekst en foto: Pieter Pereboom / www.markernieuws.com

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services