Het kloppend hart van Waterland
Live

Marken doneert ruim vijf ton aan kleding voor actie ‘Mensen in Nood’

Gepubliceerd: Zondag 05 november 2023 19:11

Marken doneert ruim vijf ton aan kleding voor actie ‘Mensen in Nood’

Foto: Pieter Pereboom

Voor het zevenenveertigste jaar organiseerden Eef Visser en Nelie Springer-Zeeman afgelopen zaterdag de kledingactie ‘Mensen in Nood’ op Marken. Zo stonden zaterdag weer vele grijze zakken in de straten van Marken, en nee, niet met restafval, maar met overbodige kleding. Met vele vrijwilligers werd er in anderhalf uur tijd ruim vijf ton aan kleding opgehaald voor een goed doel van ‘Mensen in Nood’. Dit jaar is er veel aandacht voor onderwijs in de Democratische Republiek Congo.

Rond de klok van tien verzamelden de vele vrijwilligers zich in het onderkomen van de duivenvereniging ‘Door Vriendschap Sterk’ aan de Boxenring. De (lege) vrachtwagen, waarmee de kleding later werd meegenomen naar een landelijke verzamellocatie in Limburg, arriveerde rond de klok van kwart voor tien.

Vrijwilligers
De ochtend werd (traditioneel) geopend met koffie en wat lekkers voor alle medewerkers. Vervolgens sprak organisator Eef Visser de aanwezigen toe. Eef bedankte alvast de vele vrijwilligers voor hun inzet en natuurlijk de duivenvereniging voor het belangeloos beschikbaar stellen van de ruimte aan de Boxenring voor de jaarlijkse actie. Het is altijd een huis-aan-huis-actie. Marken wordt door Eef en Nelie tevoren in buurten verdeeld en iedere chauffeur kreeg een buurt toebedeeld en vrijwilligers lopen daarna mee om alles langs de deuren op te halen. Met een perfecte buitentemperatuur en gelukkig geen regen kon na deze opening het ophalen van de kleding beginnen. De kleding was door de inwoners van Marken in zakken gestopt en nabij hun woning neergezet. Het ophalen gebeurde middels auto’s met aanhangers en busjes, die de opgehaalde kleding naar de vrachtwagen op de bussenparkeerplaats brachten. Rond twaalf uur vertrok chauffeur Jan met z’n vrachtwagen, met ruim vijf ton aan kleding, van Marken richting Nederweert in Limburg.

Opbrengst opgehaalde kleding & schoeisel
Dankzij de opgehaalde kleding en schoeisel kan de kwaliteit van het onderwijs in Congo verbeterd worden. Slechts 57% van de kinderen daar maakt de lagere school af. Dat komt door het gebrek aan kennis en motivatie bij leraren en door slecht les- en leermateriaal en beperkte schoolinfrastructuur (bijvoorbeeld klaslokalen in open lucht). Veel leerlingen bereiken niet het minimumniveau van lezen, schrijven en rekenen waardoor slechts 24% doorgaat naar het voortgezet onderwijs. Schrikbarende cijfers! Een direct gevolg hiervan is dat vele kinderen onvoldoende kans hebben te ontsnappen aan de armoedecirkel en beperkt worden in het creëren van een betere toekomst. Door middel van 'Prestatie Gericht Financieren' stimuleert Cordaid (waarvan Mensen in Nood een onderdeel is) scholen de prestaties te verbeteren.

Tekst en foto's: Pieter Pereboom / www.MarkerNieuws.com

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services