Het kloppend hart van Waterland
Live

Liefdeshoorn in Waterlandsmuseum De Speeltoren

Gepubliceerd: Dinsdag 24 oktober 2023 14:21

Liefdeshoorn in Waterlandsmuseum De Speeltoren

Foto: Waterlandsmuseum De Speeltoren

Op 20 oktober mocht Waterlandsmuseum de Speeltoren een bijzonder item aan de collectie toevoegen: een gegraveerde Middeleeuwse kruithoorn, die lang geleden gevonden is in Waterland.

Nanning-Jan Honingh en zijn moeder liepen na het baggeren graag langs de slootkanten van Zuiderwoude, op zoek naar zwanenmossels, aardewerkscherven en pijpenkopjes. Op een van haar tochten rond de boerderij raapte de moeder een deel van een kruithoorn op, gemaakt van het gewei van een edelhert. Zij heeft het versierde stuk altijd bewaard en Nanning-Jan kwam het weer tegen bij het opruimen van de spullen na haar overlijden Hij bood het aan bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Kruithoorn
De Rijksdienst heeft het stuk hertshoorn bestudeerd en vond het direct museumwaardig. Het bleek een kruithoorn te zijn die in de zestiende eeuw in Duitsland is gemaakt. Er zijn er nog twee bekend in Nederland. Op het ongeveer 15 cm grote restant is een gravure van een man en een vrouw goed zichtbaar. Een romantisch tafereel, waarbij hij haar een wijnglas aanbiedt. Deze kruithoorns werden gebruikt om het geweer van een jager te laden met buskruit en daarmee een loden kogel af te schieten.

Bijzondere aanwinst
In het bijzijn van de onderzoeker, archeoloog Jan van Doesburg, en Martin Visser van de Archeologische Werkgroep, nam Koert Kraak namens Vereniging Oud Monnickendam de kruithoorn officieel in ontvangst van de vinder Nanning-Jan Honing. Waterlandsmuseum de Speeltoren zal het bijzondere object binnenkort in haar Historiezaal tentoonstellen.

Openingstijden
Per 1 november is het museum alleen in de weekenden open van 11 tot 17.00 uur. Zie voor informatie www.despeeltoren.nl of op FB/Instagram @despeeltoren.

Bron: Waterlandsmuseum De Speeltoren

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services