Het kloppend hart van Waterland
Live

Lezing Simon Verbeek over hoe Oud Monnickendam van de sloop gered werd

Gepubliceerd: Zondag 10 december 2023 14:12

Lezing Simon Verbeek over hoe Oud Monnickendam van de sloop gered werd

Foto: Omroep PIM

Op 23 november gaf Simon Verbeek een lezing in de Lutherse Kerk van Monnickendam. Deze boeiende lezing over Oud Monnickendam wordt van 10 t/m 17 december elke dag om 14.00 en 21.30 uur uitgezonden.

De jaren ’60 van de vorige eeuw stonden in het teken van vernieuwing en verandering. In veel binnensteden werden grote aantallen oude woningen gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Voor het sterk toenemende verkeer werd veel ruimte gemaakt: in- en uitvalwegen en parkeerpleinen. Daartoe werden grachten gedempt en oude stratenpatronen aangepast en verbreed.

Ook de oude stadskern van Monnickendam bleef niet bespaard voor ingrijpende saneringsplannen. Tien jaar lang heeft grootschalige sloop van oude woningen en gebouwen als een zware, dreigende wolk boven de toekomst van de binnenstad gehangen en tot grote politieke tegenstellingen geleid. Wat heeft zich in die jaren afgespeeld en hoe kon het gebeuren dat deze rampzalige plannen uiteindelijk toch niet doorgingen?

Over dit onderwerp hield Simon Verbeek op 23 november een boeiende lezing in de Lutherse kerk, die in herhaling integraal wordt uitgezonden van 10 t/m 17 december om 14.00 en 21.30 uur. Omroep PIM interviewt hem over het door hem uitgevoerde onderzoek.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services