Het kloppend hart van Waterland
Live

Lezing over De Slag op de Zuiderzee 1573 in Lutherse Kerk

Gepubliceerd: Zondag 29 januari 2023 11:42

Lezing over De Slag op de Zuiderzee 1573 in Lutherse Kerk

Foto: Vereniging Oud Monnickendam

Hans Muntjewerff, vrijwillig medewerker van Vereniging Oud Hoorn, zal op dinsdag 31 januari om 20.00 uur in de Lutherse Kerk aan het Zuideinde in Monnickendam een lezing geven over de Slag op de Zuiderzee 1573.

Achtergrondinformatie over de Slag op de Zuiderzee
Na de landing op 1 april 1572 van de Watergeuzen in Den Briel kozen veel steden in Holland prins Willem van Oranje als stadhouder. Amsterdam bleef koning Filips II trouw. Landvoogd Alva probeerde de steden weer onder zijn gezag te krijgen. Plunderend en brandstichtend ging het leger door het land, Naarden werd vermoord. Uiteindelijk lukte het hem met steun van Amsterdam om Haarlem te veroveren, waarna de troepen naar Alkmaar oprukten. In Amsterdam werd door de Spanjaarden een oorlogsvloot uitgerust. Stadhouder Graaf van Bossu was admiraal van deze vloot. De watergeuzen hadden een permanente vloot in de Zuiderzee om de haven van het Spaansgezinde Amsterdam te blokkeren. Vanaf 5 oktober 1573 raakten de beide oorlogsvloten slaags bij Pampus en later verder op de Zuiderzee. Zwaarbewapende Spaanse Oorlogsschepen tegenover kleinere en minder bewapende Geuzenschepen. Dichtbij Hoorn ging de strijd op 11 oktober door, het naar beneden halen van de admiraliteitsvlag uit de mast van het schip van Bossu door geuzenmatroos Jan Haring, dachten de Spaanse schepen te zien als een overgave en ze vluchten terug naar Amsterdam. Jan Haring moest zijn heldendaad met de dood bekopen, maar de Watergeuzen wonnen hiermee de Slag en Bossu belandde in gevangenschap in Hoorn. De steden van West-Friesland en het Noorderkwartier waren vrij van handel en de welvaart nam toe. Amsterdam zou pas in 1578 over gaan naar de Prins.

Dit en de betrokkenheid van de Monnickendammers, waaronder admiraal Cornelis Dircksz (burgemeester van Monnickendam) komen uitgebreid aan de orde in de lezing. Er kunnen maximaal 60 personen ontvangen worden in de Lutherse Kerk. In overleg met de inleider zal indien nodig een 2e lezing over dit onderwerp worden georganiseerd.

Bron: Vereniging Oud Monnickendam

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services