Het kloppend hart van Waterland
Live

Lezing ‘De vele gezichten van vrouwen in het verzet’

Gepubliceerd: Zondag 03 april 2022 10:10

Lezing ‘De vele gezichten van vrouwen in het verzet’

Foto: Bibliotheek Waterland

Mart van der Wiel, historicus en tentoonstellingmaker van het Noord-Hollands Archief verzorgt op donderdag 21 april 2022 de jaarlijkse Nieuwenhuijzenlezing. Deze wordt georganiseerd door Waterlands Archief en Bibliotheek Waterland in Purmerend. De lezing vindt plaats van 20.00 - 22.00 uur in Bibliotheek Waterland, Waterlandlaan 40 in Purmerend.

Het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft altijd een speciale plek ingenomen in ons beeld van die tijd. Verhalen van moed, durf en heldhaftige (gewapende) acties spreken tot de verbeelding. Verzetsdaden die vaak werden uitgevoerd door mannen, en waar mannen voor werden gefusilleerd. Er is zo een beeld ontstaan van het verzet als een geheime strijdende organisatie waar vrouwen bij hielpen.

Maar is dat wel een correcte weerspiegeling van de zaken? Op welke gebieden waren vrouwen actief? Kon het gewapend verzet wel plaatsvinden zonder de onderduikadressen en informatievoorziening die werden geregeld door vrouwen? Telt het helpen van mensen niet evenveel als het bestrijden van de militaire doelen van de bezetter? Moeten we niet naar een volledig beeld van het verzet waarin mensen zich inzetten naar gelang hun kunnen en maatschappelijke positie, en niet naar de militaire doelen die zijn bereikt?

Dat vrouwen een aanzienlijke bijdrage leverde is te zien op meerdere vlakken en op alle plekken in het land. Zo ook in de regio Waterland. Tijdens deze lezing komen bovenstaande vragen aan bod, als ook een voorbeeld van een Waterlandse vrouw die zich heeft ingezet voor het verzet.

Mart van de Wiel is historicus en tentoonstellingsmaker bij het Noord-Hollands Archief. Hier is in november 2021 de permanente tentoonstelling ‘De vele gezichten van vrouwen in verzet’ open gegaan, waarin wordt gekeken naar de rol van vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meer informatie: Bibliotheek Waterland

Bron: Bibliotheek Waterland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services