Het kloppend hart van Waterland
Live

Leerlingen Rietlandenschool openen nieuwe tentoonstelling Marker Museum

Gepubliceerd: Zondag 26 maart 2023 17:01

Leerlingen Rietlandenschool openen nieuwe tentoonstelling Marker Museum

Foto: Pieter Pereboom

‘Van Trouw tot Rouw’ is het thema van de nieuwe tentoonstelling in het Marker Museum. Twee leerlingen van basisschool De Rietlanden openden zaterdag officieel het museum in bijzijn van het bestuur van de ‘Vereniging Historisch Eiland Marken’, genodigden en de vele vrijwilligers die de vereniging rijk is. Het Marker Museum kijkt met deze tentoonstelling terug op alle fases van het huwelijk tot het overlijden op Marken door de jaren heen.

Het Marker Museum bestaat tevens dit jaar officieel veertig jaar (10 mei), reden om mooie kostuums uit de kast te halen. In deze tentoonstelling zijn trouw- en bruiloftskostuums te bewonderen, alsmede alle zeven rouwfases in de kleding die op Marken gebruikelijk waren.

De middag werd in de Grote Kerk aan de Kerkbuurt geopend door Cor Visser, voorzitter van het Marker Museum. Hij heette iedereen welkom en bedankte iedereen die heeft meegewerkt aan de realisatie van ‘Van Trouw tot Rouw’. Hij vertelde ook dat er twee mooie nieuwe schilderijen in het museum hangen, afgelopen periode aangekocht en passen mooi in het thema van deze tentoontstelling. Na Visser was het tijd voor een muzikale onderbreking. ‘Men in Black’, vanmiddag in Marker klederdracht, brachten een aantal liederen ten gehore, waarvan een paar in het ‘Mereker’ dialect. Vervolgens bracht Klaas Zondervan een fotopresentatie op de aanwezige monitoren in de kerk, waarbij muzikale ondersteuning kwam van Dirk Kes op het kerkorgel, met onder andere het ‘Marker Volkslied’. Na een kort interview van Cor Visser met de twee leerlingen van de Rietlandenschool, Aniek Sluys (11) en Eline Gerritsen (11), over de Marker klederdracht, was het tijd voor een ‘natje & droogje’.

Hierna was het tijd voor de daadwerkelijk officiële opening van de nieuwe tentoonstelling. Voor het museum aan de Kerkbuurt werd door Aniek Sluys en Eline Gerritsen een lint doorgeknipt en werd de tentoonstelling officieel geopend verklaard door de twee dames en konden alle aanwezigen de nieuwe tentoonstelling in het museum gaan bekijken.

Het Marker Museum is gevestigd op Kerkbuurt 44-47 te Marken. Het museum is dagelijks geopend tot en met 31 oktober. Openingstijden t/m september van 10.00 uur tot 17.00 uur, in oktober van 11.00 uur tot 16.00 uur en op zon- en feestdagen van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Tekst en foto's: Pieter Pereboom / www.MarkerNieuws.com


Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services