Het kloppend hart van Waterland
Live

Kostuumparade Slag op de Zuiderzee

Gepubliceerd: Zondag 01 januari 2023 13:34

Kostuumparade Slag op de Zuiderzee

Foto: Slag op de Zuiderzee

Op zondagmiddag 15 januari 2023 wordt in de Katholieke Kerk aan het Noordeinde in Monnickendam een kostuumparade georganiseerd, waar de kleding voor de viering van de Slag op de Zuiderzee getoond zal worden. De patronen worden voor iedereen beschikbaar, die zich tijdens de feesten in 16e-eeuwse stijl wil kleden.

In Monnickendam gaat men zich de komende zomer wanen in het jaar 1573. De hele stad, met name de oude binnenstad en rond de haven, gaat 450 jaar terug in de tijd om de overwinning van de watergeuzen op de Spaanse overheerser te vieren. En daarvoor wordt alles uit de kast gehaald, ook uit de klerenkast.

Monnickendam heeft inmiddels een kleine traditie opgebouwd met het vieren van belangrijke feesten in historische kleding. De Stadsfeesten van 1955 en 2005 en de slag om de Zuiderzee in 1975 zijn uitbundig herdacht en gevierd in bijpassende kleding, soms gehuurd, maar meestal zelf gemaakt door vele inwoners van Monnickendam.

Na de informatieavond op 2 oktober in de Grote Kerk is er een start gemaakt met een werkgroep kleding. Circa 10 dames zijn druk bezig met het maken van historische kostuums voor boeren, burgers en buitenlui. En natuurlijk ook voor de watergeuzen en Spanjaarden. Een hele kledinglijn in 16e-eeuwse look is ondertussen ontworpen en getekend, voor mannen, vrouwen en kinderen. De modellen zijn zodanig ontworpen, dat ze met een beetje handigheid zelf te maken zijn en voor ons 21e eeuwers, goed te dragen zijn.

In sociaal cultureel centrum De Bolder is de groep dames bij elkaar gekomen om kleding te snijden en te knippen, te rijgen en te stikken, te passen en te meten. Een groot aantal kledingstukken is inmiddels klaar.

Op zondagmiddag 15 januari 2023 zullen deze door de maaksters tijdens een heuse modeshow worden getoond in de Katholieke kerk aan het Noordeinde te Monnickendam.

De patronen worden voor iedereen beschikbaar, die zich tijdens de feesten in 16e -eeuwse stijl wil kleden. Vanaf februari kun je tegen een kleine vergoeding de patronen kopen op donderdagavonden en op een nog nader te bepalen ochtend.

Je kunt de kleding dan zelf gaan maken, of een handige vriendin, tante of moeder vragen om te helpen. Voor de minder ervaren naaisters is er tevens hulp en les tijdens deze uren in de Bolder.

Meer informatie: www.slagopdezuiderzee2023.nl.

Bron: Werkgroep Kleding Slag op de Zuiderzee

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services