Het kloppend hart van Waterland
Live

Koninklijke Onderscheidingen voor initiatiefnemers Huis aan het Water

Gepubliceerd: Donderdag 12 januari 2023 18:28

Koninklijke Onderscheidingen voor initiatiefnemers Huis aan het Water

Foto: Omroep PIM

Het heeft de Koning behaagd... De heer M. (Matty) Hakvoort en zijn echtgenote C.A.M. (Karin) Hoogeveen uit Monnickendam mogen zichzelf vanaf nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van Stichting Huis aan het Water in Katwoude, werden zij beide volledig verrast door burgemeester Marian van der Weele van de gemeente Waterland met deze Koninklijke Onderscheidingen.

Matty Hakvoort als psychiater en Karin Hoogeveen als directeur, zijn in 2001 het initiatief gestart om een bijzondere plek te creëren voor mensen die te maken hebben met kanker of waarbij deze ziekte niet meer te behandelen is. Dit landelijk bekende multifunctioneel oncologisch centrum “Huis aan het Water” is een plek waar mensen met kanker, hun partners, kinderen, familie en vrienden terecht kunnen om het hoofd vrij te maken. Hier komt men tot rust en worden activiteiten met elkaar georganiseerd. Lotgenoten en professionals werken samen aan het versterken van kwaliteit van leven en bieden daarmee tegenwicht aan de nare omstandigheden van maar ook na de ziekte. Getracht wordt de balans zowel fysiek als mentaal terug te vinden. Al deze activiteiten worden begeleid door vrijwilligers, ex-patiënten of familie. Het Huis aan het Water biedt opvang en ondersteuning aan mensen met kanker om zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven weer te krijgen, zodat ondanks de ziekte een zelfstandig, geïnspireerd en bevredigend leven kan worden geleid. Zij staan niet alleen klaar voor volwassenen maar ook voor kinderen.

Tijdens en ver na de nieuwjaarsbrand op 1 januari 2001 in bar Het Hemeltje in Volendam, waren beiden intensief betrokken bij de opvang, nazorg en verdere psychische verwerking van de gevolgen van deze cafébrand voor de slachtoffers en hun verwanten. Matty en Karin waren mede-initiatiefnemers van het supportproject “Nieuwjaarsbrand”. De Volendamse gemeenschap waardeert deze grote inzet nog steeds.

"Het Huis aan het Water bestaat nu 10 jaar en hopelijk blijft het in stand voor zeker de komende 100 jaar", aldus de glunderende Matty.

Foto's: Ria Houweling & screenshots PIM

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services