Het kloppend hart van Waterland
Live

Kom naar het Kiezersfestival, want er valt wel degelijk wat te kiezen bij de Waterschapsverkiezingen

Gepubliceerd: Zondag 05 maart 2023 12:53

Kom naar het Kiezersfestival, want er valt wel degelijk wat te kiezen bij de Waterschapsverkiezingen

Foto: HHNK

In aanloop naar de waterschapsverkiezingen organiseert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op 8 maart het Kiezersfestival 2023. Een prachtige gelegenheid om met de verschillende partijen in gesprek te gaan, want er valt wel degelijk iets te kiezen bij de Waterschapsverkiezingen.

Over de opdracht van de waterschappen bestaat geen meningsverschil, want alle partijen willen het water keren, beheren en zuiveren. Maar er valt wèl heel wat te kiezen over hòe het water te keren, hòe te beheren en hòe te zuiveren. Dat kan met meer of minder aandacht voor natuur, biodiversiteit, klimaat. Wordt er bijvoorbeeld gekozen voor groene dijken of voor dijkbekleding van beton (basalton) met hooguit wat plukjes groen waar voor insecten, vogels, kleine zoogdieren en reptielen weinig te halen valt? Het waterschap gaat ook over het waterpeil en waterkwaliteit in sloten. Ook daarin kan men meer of minder aandacht voor milieu en klimaat hebben. Over de kwaliteit van water kun je een politiek standpunt innemen. Moeten we het vanzelfsprekend vinden dat de kwaliteit van slootwater en grondwater slecht is, verontreinigd zelfs? Of moeten we actief maatregelen nemen om kwaliteit te verbeteren? Daarin verschillen de standpunten van de politieke partijen. En moeten we meer of minder rekening houden met bewoners en bedrijven? Ook daarin valt wat te kiezen. En tenslotte heeft het waterschap ook een opdracht in het kader van het Klimaatakkoord Parijs 2015.

Binnen het waterschap is er dan ook veel discussie over hoe dijken versterkt moeten worden, hoe dijken en sloten beheerd moeten worden en hoe het water schoner gemaakt moet worden. En bovendien: hoe de bevolking bij de besluitvorming daarover betrokken kan/moet worden. En daarom zijn er verschillende partijen, ook in het waterschap. Bijvoorbeeld een liberale partij die opereert vanuit een liberale visie, een sociaal-democratische partij met sociaal-democratische principes, een christen-democratische partij, en een partij waarin milieu-organisaties samenwerken met politieke partijen. En nog andere partijen. En allemaal doen ze hun best mensen af te vaardigen die in het waterschap met kennis van zaken hun doelen trachten te bereiken overeenkomstig de partijstandpunten. En natuurlijk zijn er verschillen tussen die partijen. Er valt dus wat te kiezen.

Advies is dus: informeer jezelf, voordat je gaat stemmen, welke partijen er aan de waterschapsverkiezingen meedoen en wat zij de komende jaren willen bereiken en kies die partij die past bij je idealen en opvattingen. Daarin zijn de waterschapsverkiezingen heel goed te vergelijken met de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Praktische informatie
Het Kiezersfestival 2023 vindt plaats op het hoofdkantoor van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Stationsplein 136, 1703 WC Heerhugowaard. Het festival begint om 19:00 uur ontvangst en mogelijkheid één-op-één in gesprek te gaan met partijen. 20:00 uur - inhoudelijke programma. 21:30 uur - afsluiting met muziek en mogelijkheid verder te praten. 22:30 uur - einde festival. Meer informatie over de verkiezingen: www.hhnk.nl/verkiezingen

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services