Het kloppend hart van Waterland
Live

Klederdracht en folklore tijdens de ijsbruiloft op Marken

Gepubliceerd: Donderdag 21 september 2023 16:13

Klederdracht en folklore tijdens de ijsbruiloft op Marken

Foto: Ria Houweling

Op zondag 17 september liepen bijna alle Markers die we buiten zagen, in klederdracht. En niet in de dagelijkse dracht, maar in hun feestkleding. Want het was feest op Marken. Er werden namelijk vier paartjes getrouwd. En er lag dan misschien geen ijs, maar toch heet het een ijsbruiloft. Net zoals het vroeger ging. En het festijn vond daarom heel toepasselijk plaats bij de ijsclub, op het gras dus.

In de ochtend goot het nog maar gelukkig was het in de middag droog. Iedereen kwam samen in Het Trefpunt waar Cor Visser het programma doornam. Een van de bruiden maakte zich nog een beetje zorgen, want ze had haar bruidegom nog niet gezien.

Christelijke muziekvereniging Juliana liep voorop, gevolgd door de stoet met de vier bruidsparen, de burgemeester en de dominee. En daar vervolgens nog 260 Markers in klederdracht achteraan met in hun kielzog de vele overige belangstellenden.

De route ging langs het museum naar de haven. Hier hield iedereen even stil zodat Jimmy Nelson een foto kon maken voor een expositie in het Rijksmuseum. Vervolgens liepen ze door naar de ijsclub waar tafels en stoelen klaar stonden voor de mensen in klederdracht. Burgemeester Marian van der Weele trouwde twee bruidsparen en dominee Huib Klink verbond de andere twee paren in de echt.

De gasten aan tafel kregen heerlijk te eten. Tulband, rozijnen in brandewijn onder andere en natuurlijk voor de 18-minners iets zonder alcohol. Voor de belangstellenden waren er kraampjes met eten en drinken, dus aan iedereen was gedacht.

Onze dank aan Neeltje Boneveld voor de informatie over de genoemde klederdracht hieronder. De bruidsparen waren:
- Wim Spelt en Aaltje Teerhuis - Trouwpak, 16e eeuws (zij zijn eerder dit jaar echt getrouwd)
- Floris Zeeman en Tess Zondervan - Bruid ter kerke, 18e eeuws
- Stefan de Greeuw en Carmen Visser - Bruid in 't wit, ondertrouw 19e eeuws
- Dave Janssen en Melissa de Jong - Bruid in 't rood, ondertrouw 20e eeuws.

Foto's: Ria Houweling (Waterland in Beeld)

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services