Het kloppend hart van Waterland
Live

Kerstborrel bij de vluchtelingen in Hotel Katwoude

Gepubliceerd: Maandag 25 december 2023 20:01

Kerstborrel bij de vluchtelingen in Hotel Katwoude

Foto: Ria Houweling

Zaterdag 23 december werd er in Hotel Katwoude, waar vanaf begin oktober 2023 door het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) 160 vluchtelingen voor een jaar opgevangen worden, een gastvrije kerstborrel voor betrokkenen georganiseerd. Behalve de bewoners waren ook buren, vrijwilligers, mensen van het Rode Kruis, gemeentelijke bestuurders, COA-medewerkers, sponsors en Omroep PIM bij deze feestelijke bijeenkomst aanwezig.

De groep van 160 vluchtelingen bestaat uit 40 alleenstaande minderjarige vreemdelingen jonger dan 18 jaar (AMV’s), en een groep kinderen die samen met hun ouders naar Nederland zijn gekomen. De vluchtelingen komen uit veel verschillende landen. De groep jongeren heeft tot nu op de opvanglokatie onderwijs aangeboden gekregen, maar gaat na de kerstvakantie naar school in Purmerend. De jongere kinderen die samen met hun ouders naar Nederland zijn gekomen gaan al elke dag met de bus naar Kuna Mondo, de basisschool in Purmerend voor kinderen uit het buitenland. Hier krijgen zij gedurende een jaar intensieve begeleiding bij het leren van de Nederlandse taal en er wordt aandacht besteed aan de Nederlandse cultuur. Na dit jaar stromen ze door naar regulier onderwijs. De 40 alleenstaande minderjarige jongeren kregen eerst op locatie Nederlandse les, maar beginnen na de vakantie op een school in Purmerend.

De volwassenen krijgen op locatie Nederlandse les van vrijwilligers. Bovendien zijn er veel vrijwilligers (15 mensen) van het Rode Kruis actief. Zij helpen mensen bij allerlei vragen en er is en klein kledingwinkeltje opgezet. Omroep PIM heeft begin december al een reportage over het functioneren van het COA in Katwoude gemaakt.

En op zaterdag 23 december werd er in Hotel Katwoude een kerstborrel georganiseerd. In de versierde zaal stonden lange tafels vol met lekkers. Er was een aanbod van kerstbroden en kerststaven van verschillende bakkerijen uit Volendam, er waren diverse hapjes door de kaasboerderij ingebracht en er was door de keuken van het hotel samen met bewoners van alles klaargezet.

De alcoholvrije borrel werd geopend met een korte toespraak van Jesper van der Pol, de coordinator. Hij benadrukte dat de integratie van de groep bewoners ondanks verzet in het begin nu héél goed verliep. Dat werd ook door onze burgermeester Marian van der Weele in het Engels bevestigd. Daarna barste het feest los. Alle nationaliteiten werden benoemd en bij iedere groep reageerde de jonge mensen even enthousiast op zichzelf en op elkaar.

De beroemde zanger Chadi Nasser Wassouf trad op en veel jonge mannen dansten uitgelaten mee. (https://youtu.be/k_0DCZj40Ng).

Foto's: Ria Houweling (Waterland in Beeld)

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services