Het kloppend hart van Waterland
Live

Kerstboomverbranding Broek in Waterland in ere hersteld

Gepubliceerd: Vrijdag 09 december 2022 16:07

Kerstboomverbranding Broek in Waterland in ere hersteld

Foto: Omroep PIM

Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Waterland van donderdag 8 december kwamen VVD en WaterlandNatuurlijk met een motie om de kerstboomverbranding in Broek in Waterland mogelijk te maken. Na steun van D66 werd de motie aangenomen en kan er in Broek in Waterland weer een kerstboomverbranding plaatsvinden.

De Broeker Gemeenschap had, na twee jaar zonder kerstboomverbranding vanwege coronamaatregelen, een vergunning aangevraagd om de kerstboomverbranding dit jaar weer mogelijk te maken. Het College van de gemeente Waterland liet de Broeker Gemeenschap weten dat de vergunning was geweigerd omdat er "voor het verwijderen van kerstbomen milieuvriendelijkere mogelijkheden zijn dan verbranding zoals bijvoorbeeld versnippering". 

Tjeerd Hoekstra van VVD Waterland: "Het gaat er natuurlijk niet om dat er alternatieve mogelijkheden zijn om kerstbomen te verwijderen. Dit besluit gaat helemaal voorbij aan wat de bedoeling is van zo'n kerstboomverbranding. En dat is dat je met z'n allen om dat vuur staat, en dat de vrijwillige brandweer kan oefenen met het gereguleerd uit laten gaan van zo een vuur, en dus willen wij dat de kerstboomverbranding gewoon doorgaat." Daarop las hij de motie voor die het college opriep om de vergunning voor de kerstboomverbranding in Broek in Waterland alsnog te verstrekken. Yvonne Gras van WaterlandNatuurlijk vulde aan met dat wat haar partij betrof de kerstboomverbrandingen ook in andere kernen terug zouden mogen keren.

Vincent Koerse van GroenLinks Waterland liet weten blij te zijn met Omgevingsdienst IJmond die op 24 november het advies had gegeven om op grond van artikel 10.2 Wet milieubeheer de ontheffing voor de kerstboomverbranding af te wijzen. In artikel 10.2 staat dat het verboden is "om zich van afvalstoffen te ontdoen door deze te verbranden". Vincent Koerse: "Er komt co2 bij vrij en stikstof bij vrij en er zijn boeren die niet verder kunnen vanwege stikstof, er zijn bouwplannen die worden stilgelegd vanwege stikstof, en dan gaan wij demonstratief een grote berg stikstof gaan uitstoten. Ik ben dol op tradities en ik heb ook genoten van de fikken die er zijn geweest, dus begrijp me niet verkeerd, maar we moeten soms ook gewoon vaststellen dat die tijd geweest is".

Wethouder Astrid van de Weijenberg lichtte het besluit van het college om de vergunning te weigeren toe. Zij gaf aan dat de gemeente Waterland een duurzame gemeente wil zijn, en dat een kerstboomverbranding daar niet bij past. "Door corona is een kerstboomverbranding al nergens meer gebruikelijk. Broek in Waterland heeft het nog gevraagd, maar de Brandweer Monnickendam heeft al jaren eerder gezegd het niet meer te doen, en in de regio is het ook niet meer gebruikelijk".

D66 Waterland gaf aan de motie van VVD en WaterlandNatuurlijk graag mede in te dienen. Luuk Zaal van D66 Waterland: "Wij steunen deze motie. Het is een heel mooi initiatief voor de saamhorigheid in het dorp. Ik ben het ook niet eens met het college dat het geen traditie meer zou zijn. Het is juist een traditie die we ook in ere moeten herstellen, dus wij gaan deze motie volmondig steunen". Die woorden konden op weinig bijval rekenen van Barend Klein-Haneveld van GroenLinks: "Ik vind het echt shocking dat een partij als D66 die claimt voor het milieu te zijn kerstbomen in de fik wil steken en ons milieu naar de gallemiezen wil helpen. Dat kan niet in deze tijd. U moet zich schamen als D66."

Door de steun van D66 werd de motie aangenomen en kan de kerstboomverbranding in Broek in Waterland weer plaatsvinden.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services