Het kloppend hart van Waterland
Live

Kerk Zuiderwoude vol schapen

Gepubliceerd: Vrijdag 10 juli 2020 09:28

Kerk Zuiderwoude vol schapen

Foto: Philine van der Vegte

Vanaf zaterdag 1 augustus is in de kerk van Zuiderwoude de tentoonstelling ‘Veilig in de kudde’ te zien van Philine van der Vegte. Ze toont er tekeningen op papier, in inkt en houtskool, van schapen en schaapskuddes. Door het levensgrote formaat waan je je midden tussen de schapen in het Waterlandse landschap. De expositie wordt georganiseerd in samenwerking met Cultuur in de Kerk Zuiderwoude.

Philine van der Vegte is een figuratief schilder, klassiek geschoold op de Wackers Academie in Amsterdam. Ze schildert wat ze om zich heen ziet op haar boerderij in Katwoude: portretten naar het leven, dieren en landschappen. Met een beperkt en tonaal palet weet ze het karakter van haar modellen te vangen.

Ze won drie jaar achtereen een prijs op Kunst Kijken Volendam. Verder werd ze in 2017 genomineerd op schilderfestival Noordwijk en exposeerde ze in Museum De Fundatie en in het DIVA museum in antwerpen. Ook won ze een prijs op plein air festival Pintar Rapido Amsterdam. In 2019 exposeerde ze in het Rijksmuseum met ‘Lang leve Rembrandt’ en deed mee aan het programma Sterren op het doek. In 2021 exposeert ze solo in Waterlands Museum De Speeltoren.

‘Mijn onderwerpen liggen dicht bij huis: mensen, vee en boerenlandschappen in mijn omgeving. Ik schilder snel en probeer de frisheid van een schets te bewaren in mijn schilderijen. De nadruk ligt op vorm en toon. Ik wil graag een tijdloze schoonheid laten zien, zonder in nostalgie te vervallen. Op dit moment ligt de focus van mijn werk op het schilderen van vee. Boerderijdieren zijn deel van ons cultureel erfgoed en van ons landschap. Het zijn geen huisdieren, maar productiemiddelen. Hun fysieke kracht is, zeker van dichtbij, intimiderend, maar hun afhankelijkheid en kwetsbaarheid zijn groot.’

De tentoonstelling is iedere dag, behalve maandag, geopend van zaterdag 1 augustus t/m zondag 23 augustus van 13.00 tot 16.00 uur. Op zaterdag 1 augustus is Philine zelf aanwezig om vragen te beantwoorden over haar werk. 

 

Bron: Catharinastichting Zuiderwoude

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services