Het kloppend hart van Waterland
Live

Inzet KNRM bij overstromingen niet meer nodig

Gepubliceerd: Vrijdag 16 juli 2021 20:19

Inzet KNRM bij overstromingen niet meer nodig

Foto: KNRM

Inmiddels zijn de opstappers van KNRM station Marken weer veilig thuis. Gisteren werden zij opgeroepen om samen met vrijwilligers van anderen stations bijstand te verlenen in Limburg.

Gisterenmiddag was te zien dat het KNRM-konvooi van vrijwilligers, medewerkers en materieel onderweg was naar IJsselstein, de verzamelplaats van het Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum (LOCC). Het konvooi kwam daar halverwege de middag aan. 

Rond 20:00 uur gisteravond is het KNRM-konvooi samen met eenheden van de reddingsbrigade en brandweer vertrokken naar Maastricht. Daar zou rond middernacht een piek zijn in de waterstanden. Rond 23:30 uur kwam het konvooi daar aan. Het materieel en de KNRM’ers werden ondergebracht in een brandweerkazerne waar veldbedden klaarstonden om nog wat rust te pakken. 

Van 02:30 tot 07:00 vanochtend heeft één kusthulpverleningsvoertuig stand-by gestaan in Meersen. De rest van de KNRM’ers en het materieel zijn niet ingezet. In de briefing vanochtend hebben de veiligheidsregio’s van Limburg besloten af te schalen omdat het grootste risico geweken is. De inzet van het peloton waar de KNRM bij ingedeeld was, was niet langer nodig, evenals dat van een aantal andere pelotons. De KNRM is bedankt voor haar komst en is retour IJmuiden gegaan. Het KNRM-konvooi is om 13:30 in IJmuiden aangekomen. 

We bedanken alle KNRM’ers voor de (aangeboden) hulp en support. We zijn onder de indruk van de hartverwarmende reacties die onder meer op social media geplaatst zijn. Het is prachtig om te zien (in hoe korte tijd) de KNRM-organisatie kan vertrouwen op haar mensen en materieel. 

Ruim 100 vrijwilligers van Cadzand tot Eemshaven hebben zich de afgelopen 24 uur aangemeld voor eventuele aflosploegen. Waarbij een aantal reddingstations zelfs complete teams heeft aangeboden. Hieruit blijkt maar weer de enorme inzet van vrijwilligers en slagkracht van de KNRM. Met de aanmeldingen zou de planning voor de aflosploegen voor minimaal een week ingevuld kunnen worden. 

Als organisatie kunnen we erop vertrouwen dat als er iets gebeurt buiten ons normale werk, hulp heel snel geregeld is. Ook het crisisteam van beroepspersoneel kan inmiddels door het online thuiswerken snel opgestart worden. We zijn in staat binnen enkele uren een redding eenheid te mobiliseren. 

Misschien is het ergens teleurstellend dat we niet hebben kunnen helpen, maar natuurlijk is het belangrijkste dat er geen slachtoffers zijn gevallen. De KNRM wordt betrokken bij de evaluatie van de hulpverlening in Limburg. Ook zal intern een evaluatie plaatsvinden, waar we als KNRM veel van kunnen leren. Nogmaals enorm bedankt, de KNRM op zijn best! Met vriendelijke groet, Jacob Tas

Bron: KNRM

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services