Het kloppend hart van Waterland
Live

Inloopavond over afvalinzameling in ondergrondse containers

Gepubliceerd: Donderdag 19 september 2019 20:25

Inloopavond over afvalinzameling in ondergrondse containers

Dinsdag 17 september konden inwoners van de binnenstad van Monnickendam zich laten informeren over de plannen voor ondergrondse afvalcontainers op 4 beoogde plaatsen waarbij er 1 ter discussie staat.

De reden voor het plan om ondergrondse afvalcontainers te plaatsen
Door het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers verwacht de gemeente niet alleen een verbetering van het inzamelsysteem maar ook dat het percentage afvalscheiding gaat stijgen. De moderne ondergrondse afvalcontainers zijn 24 uur per dag beschikbaar, de capaciteit is vijf maal vergroot door een perseenheid en een meldsysteem zorgt ervoor dat de container op tijd geleegd wordt. Bovendien komt er door de afvaleilanden geen rommel meer op straat en wordt het straatbeeld niet meer ontsierd door afvalzakken.

 

De vier locaties zijn:
- Haringburgwal, een kleine aanpassing van huidig afvaleiland.
- Prooijen, vervanging en verplaatsing huidig afvaleiland tegenover voormalige milieustraat.
- Parkeerterrein Bolwerk/Vesting, een nieuwe locatie, ter hoogte van de (witte)vluchtheuvel tegenover restaurant.

- locatie Oude Zijdsburgwal, ter hoogte van nummer 17E te laten vervallen.

Voor de laatste locatie waren er veel bezwaren gekomen, dus waarschijnlijk wordt het verplaatst naar de hoek Kermergracht waar nu al de papier- en glasbak staan.

De opkomst was groot. Wethouder Astrid van de Weijenberg en verantwoordelijke ambtenaren stonden bij de plattegrond waarop de plekken voor de containers stonden aangegeven. De vragen werden op ze afgevuurd waarop geprobeerd werd nog enige structuur aan te brengen. Maar de emoties liepen soms hoog op. Waar sommigen het fijn vinden dat ze zakken zelf kunnen wegbrengen, zodat er thuis of in de tuin geen onnodig afval ligt, is het voor sommigen een probleem. Meest ouderen die minder goed ter been zijn hebben bezwaar om ver met hun afval te moeten lopen. Op de vragen of er geen maximale afstand is van 75 of 150 meter van deur tot container gaf de ambtenaar aan dat daar geen wettelijke afspraak voor is. Meer plaatsen voor ondergrondse containers is niet mogelijk, vertelde de ambtenaar. En wat als de container vol is? Dan zetten mensen hun vuilnis ernaast, in plaats van de zak mee terug naar huis te nemen, blijkt bij de bestaande ondergrondse containers. Door een sensor kan de gemeente zien als hij bijna vol is en gaat hem dan legen, hoorden de bewoners.

Wie nu zakken heeft mag zo overstappen op minicontainers (de grijze, groene en PMD bakken), maar dan moet je wel een tuin of achterom hebben. Ook stelde iemand voor dat je niet een grote afvalzak maar ook een kleine pedaalemmerzak kan gebruiken, die makkelijker meekan als je toch boodschappen doet. Of vaker de zakken laten ophalen, stelde iemand voor.

 

Volgende week is deze informatie avond op Marken (23-9).

Tot 1 oktober kunnen bewoners hun ideeën en bezwaren bij de gemeente kenbaar maken.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services