Het kloppend hart van Waterland
Live

Inleiding en rondleiding over Vrouwen in het Archief bij Waterlands Archief in Purmerend

Gepubliceerd: Vrijdag 01 maart 2024 14:20

Inleiding en rondleiding over Vrouwen in het Archief bij Waterlands Archief in Purmerend

Op vrijdagmiddag 8 maart, ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, organiseert het Waterlands Archief, in samenwerking met Bibliotheek Waterland, een rondleiding over Vrouwen in het Archief.

Hoewel vrouwen de helft van de bevolking uitmaken, is hun rol in de geschiedenis lange tijd onderbelicht gebleven. Helemaal onterecht, zoals blijkt uit de bronnen die bij het Waterlands Archief te vinden zijn. Machtige vrouwen, zoals gravin Magdalena van Waardenburg, die de ‘verstening’ van Purmerend in gang zette, dappere vrouwen zoals de verzetsstrijdster Johanna Kuiper en slimme vrouwen zoals schrijfster Betje Wolff. Daarnaast zijn er natuurlijk vrouwelijke kunstenaars, ‘slechte’ vrouwen en vele ‘gewone’ hardwerkende vrouwen, die als arbeiders in de fabriek werkten, kaas maakten of vis verkochten en het gezin draaiende hielden.

De rondleiding start met een algemene inleiding over de Vrouwen in het Archief. Daarna volgt een rondleiding door de depots van het archief, waarbij de verhalen van bijzondere èn van gewone vrouwen in de regio Waterland aan de hand van archiefstukken tot leven komen.

Datum: 8 maart 2024
Tijd: Groep 1: 14.00-15.00 uur, Groep 2: 15.30-16.30 uur
Plaats: Waterlands Archief, Wielingenstraat 75, Purmerend
Aanmelden: via aanmelden@waterlandsarchief.nl (verplicht, met vermelding Groep 1 of Groep 2)

Bron: Waterlands Archief

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services