Het kloppend hart van Waterland
Live

Indrukwekkende theatervoorstelling 'Maak van je shit een hit' in De Bolder

Gepubliceerd: Donderdag 08 februari 2018 16:53

Indrukwekkende theatervoorstelling 'Maak van je shit een hit' in De Bolder

Foto: Ria Houweling

Zondag 4 februari was het Wereld Kankerdag. Huis aan het Water, het inloophuis voor kankerpatiënten en hun families in Katwoude organiseerde een speciale middag in De Bolder. Mira van der Lubbe, theatermaakster en dochter van Huub (bekend van De Dijk) heeft een solovoorstelling gemaakt rondom haar eigen ervaringen als draagster van het BRCA1 gen. Ze vertelt over de borstkanker bij haar moeder, die ook gen-draagster is. Hoe dat bij haarzelf is gegaan en vooral wat voor impact dit heeft (gehad) op haar leven als meisje en jonge vrouw. Liedjes zijn geschreven door Huub en uitgevoerd door Mira.

Voorafgaand aan het stuk spraken Karin Hoogeveen en Matty Hakvoort van het Huis aan het Water. Matty vertelde over hoe kanker ook jaren na de ziekte nog van invloed kan zijn op het welzijn van de patiënt, maar vooral ook in relatie met naasten. Belangrijk is daarom dat mensen er over praten (met deskundigen) omdat vaak in het ziekenhuis de doctoren er op gericht zijn de patiënt te genezen maar minder te kijken naar de impact die de ziekte kan hebben op het emotionele welzijn.

Burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon vertelde heel openhartig dat de ziekte bij haar in de familie is gekomen en hoe je daar dan mee omgaat. Zij hield dit liefst heel dichtbij haar en praatte er liever niet over.

Feikje Hoving, verpleegkundige in het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis, gaf een presentatie over de ontwikkelingen op het gebied van diagnose en behandeling en vooral ook hoe dit is vooruitgegaan sinds de jaren 80. Destijds betekende de diagnose kanker vrijwel zeker dat je er aan dood zou gaan. Iedereen kreeg dezelfde behandeling. Nu weten ze dat er diverse soorten borstkanker zijn en niet iedereen hoeft meer aan de chemotherapie met al zijn slechte bijwerkingen. De overlevingskansen zijn ook sterk verbeterd.

Na afloop stelden mensen uit het publiek nog vragen en voor meer persoonlijke vragen bleven Mira, Matty en Feikje nog even beschikbaar. Ook voor Omroep PIM. In het filmpje zijn interviews met de burgemeester, Feikje Hoving en Mira van der Lubbe. Van het theaterstuk is een impressie gemaakt (ze treedt namelijk nog op in de theaters dus we kunnen het niet integraal uitzenden).

Meer informatie over Huis aan het Water: https://www.stichtinghuisaanhetwater.nl/

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services