Het kloppend hart van Waterland
Live

Indrukwekkende Dodenherdenking op Marken

Gepubliceerd: Donderdag 05 mei 2022 09:43

Indrukwekkende Dodenherdenking op Marken

Foto: Omroep PIM

'Vrijheid in verbondenheid' was het thema van de Dodenherdenking 2022. Op Marken werd deze bijeenkomst in een tot de laatste plek gevuld dorpshuis 'Het Trefpunt' georganiseerd. Voorafgaand aan de herdenking heeft burgemeester Marian van der Weele op Marken officieel de naam onthult van het ‘Herinneringsplein WO II’.

De burgemeester onthulde de naam van het plein door de Nederlandse vlag weg te halen van een grote zwerfkei, waar een messing plaat in is aangebracht met de naam van het plein nabij dorpshuis Het Trefpunt. De realisatie is tot stand gekomen door een samenwerking van de werkgroep plantsoen.

De werkgroep plantsoen, bestaande uit een afvaardiging van KNRM Marken, dorpshuis Het Trefpunt en de Christelijke Oranjevereniging 'Marken & Oranje', is opgericht in 2010 voor het realiseren van een monument voor de bemanningsleden van de gevonden Short Stirling BK 710 en een monument voor de gesneuvelde Markers uit de Tweede Wereldoorlog (WO II).

In 2019 bleek dat het om het vliegtuig en de bemanning van de Short Stirling BK 716 te gaan, waardoor er nog een gedenkteken is toegevoegd. Dit monument is in 2020 onthuld ter nagedachtenis aan de bemanningsleden van de Short Stirling BK 716.

De naam is voortgekomen uit een prijsvraag waarbij iedereen, in het bijzonder de jeugd, werd uitgenodigd een naam te verzinnen voor het plantsoen nabij Het Trefpunt. Britt van Lent (10 jaar) en Thijs van Lent (7 jaar), kinderen van de directrice van basisschool ‘De Rietlanden’, zaten met hun bijdrage het dichtst bij de gekozen naam. De naam is bewust gekozen door de werkgroep, omdat we op 4 mei gedenken en de rest van het jaar moeten blijven herinneren. De naam voldoet aan het herinneren aan de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog zowel onder de Britse, Canadese en Marker bevolking.

Na de bijeenkomst in Het Trefpunt gingen de aanwezigen naar buiten. Daar werd twee minuten stilte in acht genomen, nabij het 'Herinneringsplein WO II'. De Christelijke muziekvereniging 'Juliana' en het Marker Mannenkoor brachten daar enkele liederen ten gehore, en leerlingen van de Christelijke Basisschool ´De Rietlanden´ lazen de namen voor van de slachtoffers onder de Marker bevolking en de omgekomen bemanningsleden van de BK 710 en BK 716. Namens de gemeente Waterland was aanwezig burgemeester Marian van der Weele. Organisatie was in handen van de Christelijke Oranjevereniging 'Marken & Oranje'.
Tekst: Pieter Pereboom / www.markernieuws.comDeel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services