Het kloppend hart van Waterland
Live

In de serie Kerken in Waterland: de Patmoskerk op Marken

Gepubliceerd: Zondag 19 december 2021 19:17

In de serie Kerken in Waterland: de Patmoskerk op Marken

Foto: Omroep PIM

Aflevering 11 van de nieuwe PIM-serie Kerken in Waterland gaat over de Patmoskerk op Marken. We spraken met Dominee Huib Klink, koster Jaap Boes en organist Dirk Kes over de gereformeerde Patmoskerk.

Deze kerk is niet eerst gebouwd als katholieke kerk, maar gebouwd in 1968 (eerste paal) en op 23 mei 1969 was de inwijdingsdienst. De Grote Kerk was verouderd en de Patmoskerk is als moderne hoeve met een puntdak en met uitzicht over de weilanden, voor meerdere activiteiten gebouwd. Het buurthuis Trefpunt was er nog niet en naast kerkelijke activiteiten werden er concerten, kinderkerstvieringen, de kinderbijbelweek en toneelvoorstellingen gegeven. De zaal binnen is omkeerbaar met twee podia. Stoelen en geluidsboxen kunnen worden omgedraaid.

De hoge ruimte in de kerk heeft een goede accoustiek. Marcantat oefent er ook graag. Het liturgisch centrum bevindt zich op een verhoging, boven het alledaagse uitgetild. Met een spreekgedeelte, een lithurgische werktafel, een kansel, een doopvont en paaskaars. Dit gaat terug naar de vroege kerk en vind je niet in veel kerken op deze wijze. De meubels zijn getimmerd door een Marker, zoals veel in de kerk gedaan is door vrijwilligers die hun kennis en kunde voor de kerk hebben ingezet.

Het gebrandschilderde raam toont Johannes Patmos, naar wie de kerk is vernoemd. Johannes Patmos is naar een eiland verbannen, wat een verbinding geeft met het eiland Marken. Architect Hoeks heeft het raam geschonken. De kunstenaar is helaas onbekend.

Dirk Kes is de vaste organist en vertelt over het orgel, dat niet het oorspronkelijke orgel is, maar in 1989 is ingebouwd. Er stond eerst een eenvoudig orgel maar door een legaat van een Marker is dit orgel mogelijk gemaakt. Naast Kes is Sebastiaan van der Pluim organist, helaas een uitstervend beroep.

Deze 11e aflevering van de serie Kerken in Waterland kunt u bekijken vanaf maandag 20 december om 09.00 uur. De aflevering wordt daarna tot en met 25 december dagelijks herhaald om 9.00, 13.00, 16.00 en 19.30 uur. Op 26 december volgt aflevering 12.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services