Het kloppend hart van Waterland
Live

In de serie Kerken in Waterland: de Lutherse Kerk in Monnickendam

Gepubliceerd: Vrijdag 19 november 2021 11:02

In de serie Kerken in Waterland: de Lutherse Kerk in Monnickendam

Foto: Omroep PIM

Aflevering 5 van de nieuwe PIM-serie Kerken in Waterland gaat over de Lutherse Kerk in Monnickendam. Daar spraken we met stadsgids Kees Ampt, tevens organist van de kerk.

Het kleine kerkje aan het Zuideinde in Monnickendam is al eeuwen oud. Vroeger was het een schuilkerk en zat het verstopt achter een woonhuis. dit huis staat er niet en nu is het een mooie tuin en toegangspad voor de kerk geworden..

Er valt nog veel meer over de geschiedenis van de kerk te vertellen. En dit doet Stadsgids Kees Ampt ook met passie. Hij is zelf vanaf 1972 organist van de kerk. Vroeger speelde hij wekelijks tijdens de gehouden diensten. Tegenwoordig zijn er geen diensten meer maar kan er bijvoorbeeld nog wel getrouwd worden. Men kan de kerk ook voor andere gelegenheden huren. Kees trakteert ons op een muziekstuk van Pachelbel en ondanks de leeftijd van het orgel klinkt deze erg mooi.

PIM krijgt ook nog een inkijk in het bijgebouw van de kerk. Deze is nu uitgerust met een keuken. Deze ruimte wordt ook gehuurd en gebruikt voor voor verschillende doeleinden. We proberen ons voor te stellen dat in een ver verleden de kerkgangers zich na de dienst in deze ruimte begaven om met elkaar na te praten.

Deze 5e aflevering van de serie Kerken in Waterland kunt u bekijken vanaf zondag 20 november om 09.00 uur. De aflevering wordt daarna tot en met 24 november dagelijks herhaald om 9.00, 13.00, 16.00 en 19.30 uur. Op 25 november volgt aflevering 6.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services