Het kloppend hart van Waterland
Live

In de serie Kerken in Waterland: de Katholieke kerk in Ilpendam

Gepubliceerd: Zondag 09 januari 2022 13:02

In de serie Kerken in Waterland: de Katholieke kerk in Ilpendam

Foto: Omroep PIM

Aflevering 14 van de nieuwe PIM-serie Kerken in Waterland gaat over de Katholieke kerk in Ilpendam.

Het huidig kerkgebouw van de Sint Sebastianuskerk in Ilpendam is 150 jaar oud. Zoals de kerk er nu bij staat is het niet altijd geweest, legt Jaap van Oostveen uit. In de tuin van waar de kerk nu staat werden er diensten gehouden in een houten zogeheten voortuinkerk. De kerk staat er goed onderhouden bij. 50 jaar geleden is de kerk van binnen helemaal opgeknapt. Er zijn toen wel enkele beelden van heiligen verkocht aan een antiquair. Het beeld van de Heilige Sebastianus zelf was helemaal vermolmd. Deze is helemaal opgeknapt door een man uit Amsterdam Noord. Hij heeft het kerkbestuur beloofd dat wanneer hij er niet meer is het beeld terug mag keren naar zijn originele verblijfplaats.

De kerk heeft drie prachtige blauwe glas-in-lood-ramen. waar als de zon schijnt prachtige licht naar binnen komt. Het originele orgel is niet meer in gebruik maar deze is vervangen door een moderne versie. Jaap is al 34 jaar lid van het koor van de kerk en daar valt wel wat voor te zeggen.

Deze 14e aflevering van de serie Kerken in Waterland kunt u bekijken vanaf maandag 10 januari om 09.00 uur. De aflevering wordt daarna tot en met 14 januari dagelijks herhaald om 9.00, 13.00, 16.00 en 19.30 uur. Op 15 januari volgt aflevering 15. Deze gaat over de Grote Kerk in Monnickendam.


 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services