Het kloppend hart van Waterland
Live

In de serie Kerken in Waterland: de Broeker Kerk

Gepubliceerd: Woensdag 03 november 2021 13:57

In de serie Kerken in Waterland: de Broeker Kerk

Foto: Omroep PIM

In aflevering 2 van de nieuwe PIM-serie Kerken in Waterland wordt de Broeker Kerk belicht. Frans Abraham, secretaris Historische Vereniging Oud Broek in Waterland is onze gids.

Frans vertelt over de historie van de Broeker Kerk, die al veel ouder is dan er op de kerk vermeld staat. Want op een steen staat het jaartal 1727, maar dat is van de laatste verbouwing. En in 1986 is de laatste restauratie binnen geweest waarbij de engeltjes en guirlandes op het plafond tevoorschijn zijn gekomen.

Deze Sint-Nicolaaskerk is als katholieke kerk gebouwd. Sint-Nicolaas is de beschermheilige van de zeevaart en visserij. De Spanjaarden hebben in 1573 de kerk in brand gestoken en het hele verhaal is te zien in de gebrandschilderde ramen. Buiten valt de basaltsteen op, daar stond vroeger een geselpaal op, een welkom uitje voor de Broekers als er iemand werd afgeranseld.

Er liggen binnen geen mensen meer begraven, de graven zijn geruimd. Maar van de beroemde Neeltje Pater is onder andere de grafsteen nog te zien. Frans laat ons kijken naar het orgel, het liturgisch centrum en de prachtige kandelaren en vertelt daarover. Een bijzonder ‘altaartje’ in de kerk heeft een urn en twee doodskoppen. De heer Ditmar vond het niet prettig dat mensen in de kerk werden begraven en hij stelde zijn land beschikbaar voor een begraafplaats.

Deze kerk is volop in gebruik voor diensten op zondag, doop, rouw- en trouw en ook voor andere gelegenheden als kunst en cultuur. Schilders hebben hier hun tentoonstellingen, er zijn optredens, boeken- en rommelmarkten. Koren oefenen en treden op en er zijn vergaderingen van verenigingen. Ook is er catering aanwezig, zelfs een terras buiten. De kerk wordt kortom veel gebruikt. In de kerk is een film te zien over de restauratie en de geschiedenis van deze Broeker Kerk.

Deze tweede aflevering van de serie Kerken in Waterland kunt u bekijken vanaf donderdag 4 november om 09.00 uur. De aflevering wordt daarna tot en met 9 november dagelijks herhaald om 9.00, 13.00, 16.00 en 19.30 uur. Op 10 november volgt aflevering 3. Deze zal gaan over de Katholieke Kerk in Monnickendam.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services