Het kloppend hart van Waterland
Live

Ilpendam heeft nu een Gonne Donkerplein

Gepubliceerd: Zaterdag 01 juni 2024 17:11

Ilpendam heeft nu een Gonne Donkerplein

Foto: Omroep PIM

Op zaterdag 18 mei is in Ilpendam het Gonne Donkerplein officieel geopend door burgemeester Marian van der Weele en John Zwarensteyn, de zoon van de overleden Ilpendamse schaatsster Gonne Donker.

Het begon allemaal in een radioprogramma waarbij de burgemeester werd gevraagd of er een straat naar Gonne Donker is vernoemd. Marian van der Weele, de burgemeester van Waterland, wist even niet wie het was maar na zich in haar verdiept te hebben, is ze vol bewondering over deze geboren Ilpendamse schaatsster. 

Gonne was de eerste Nederlandse schaatsster die meedeed aan een WK Allround, dat was in 1937. Er bestond nog geen NK in die tijd trouwens. Hillegonda Everdina was de dochter van dokter Donker en hield erg van schaatsen. Dat was toen nog vooral op natuurijs. Ze deed mee aan het WK in 1937, 1938 en 1939. Helaas is ze bij het laatste WK waaraan zij deelnam gediskwalificeerd door een Poolse scheidsrechter, vertelde haar zoon John Zwarensteyn. Daardoor miste ze ook de Olympische Spelen in 1940. Toen de oorlog was uitgebroken hebben de Duitsers haar gevraagd of ze voor hun wilde schaatsen, maar ze had ze verteld dat ze dan eerst ons land moesten verlaten. Een krachtige vrouw dus! Ze is met een Ilpendammer getrouwd en in de jaren 50 naar Amerika verhuisd. in 2005 is ze overleden.

Er was een heel programma opgezet voor deze naamswijziging van het plein. Het hele plein zat ook vol met belangstellenden. André Klaver, initiatiefnemer, heeft het mooi georganiseerd, samen met de Dorpsraad van Ilpendam, het College van B&W van Waterland, de IJsbaanclub en de Oudheidkundige vereniging. De familie van GonneDonker was over uit Amerika en ook andere familieleden die nog in Nederland wonen, waren erbij. Er was een koek en zopie en een stempelpost waar skeelers langsgingen. 

De burgemeester en zoon John spraken over haar, afgewisseld door mooie muziek van Cecilia Bernardini op viool en Marcus van de Munckhof op cello. Beide Ilpendammers. Ze speelden La Donna Mobilae (de dame is in beweging), Queen of the Night (vanwege achternaam Donker) en op de klanken van Winter van Vivaldi werd het naambordje onthuld door de burgemeester met John en Mare Kruger (zij is het jongste lid van de ijsclub). Dat was een ontroerend moment.

Boven het naambordje is een mooi beeld bevestigd, een brons van een schaatsende vrouw gemaakt door Rob Cernëus jr. De schaatsjuf van de kinderen van Rob heeft model gestaan en hij heeft ook het kuiltje in de kin van Gonne erin weten aan te brengen. Al met al een mooie middag in Ilpendam vol van geschiedenis, eerbetoon aan sterke vrouwen, mooie muziek en kunst. 

In het Dorpshuis is een expositie over Gonne Donker te zien en Anne & Co heeft een Gonne Donker bolletje ijs.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services