Het kloppend hart van Waterland
Live

Ilpendam en het verzet in WOII

Gepubliceerd: Woensdag 06 november 2019 10:52

Ilpendam en het verzet in WOII

Vooruitlopend op Remembrance Day op 10 november toog Johan Hilarides van het Herdenkingscomité met John Cameron Webb, de Britse Consul, naar Ilpendam. Elk jaar wordt zo een andere kern in Waterland belicht over de oorlogstijd.

Onderduiken
In diverse kernen zaten er mensen ondergedoken, ook in Ilpendam, zoals de Duits-Joodse vluchteling Kurt Lehmann. Hij was schrijver en gebruikte daarbij het pseudoniem Konrad Merz. Hij zat een paar jaar in de Dorpsstraat bij een weduwe met twee tieners ondergedoken op zolder. Hij schreef boeken als ‘Een mens valt uit Duitsland’ en ‘De man die niet op Hitler schoot’ (korte verhalen). In dat huis spraken we met de Consul en twee mensen van de Oudheidkundige Vereniging Ilpendam, de heren Jaap van Oostveen en Ben Treijtel over verzet in Ilpendam en over de onderduikers.

John Cameron Webb vertelde hoe fijn de Britten de medewerking van de Nederlanders hebben ervaren bij de bevrijding. De hulp die ze gaven, inventief en vaak in het geniep met gevaar voor eigen leven. Daarop doorpratend kwamen de verhalen in Ilpendam los. Zoals hoe Kurt luisterde naar de (verboden) radio en opschreef wat er gezegd werd. Dat ging naar de kapper en zijn dochters schreven het over. De kapper legde het in een laatje en wie in het dorp het wilde lezen, nam een blaadje mee. Of over hoe verzetsmensen uniformen en wapens van de Duitsers stalen en daarmee neergevallen piloten in veiligheid brachten.

Beide heren zijn ook bij de herdenking op 10 november om 11.15 uur op het Zarken in Monnickendam. Ook de Britse Consul probeert er weer bij te zijn. Het gedicht “In Flanders Fields’’ wordt voorgelezen door de Britse inwoonster van Waterland, Sarah Hammond. Burgemeester Luzette Kroon, William Astley, een Britse luitenant en Frank van der Streek van het Herdenkingscomité zullen er spreken. Iedereen krijgt een ‘poppy’, de klaproos als symbool van de oorlog.


De vorige jaren heeft PIM samen verslagen gemaakt in Monnickendam, Marken en Broek in Waterland. Zie de website van Omroep PIM voor deze verslagen.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services