Het kloppend hart van Waterland
Live

IJszeilers maken zich klaar voor een koude winter

Gepubliceerd: Donderdag 13 december 2018 12:15

IJszeilers maken zich klaar voor een koude winter

Foto: Peter Hoins

Afgelopen zaterdag organiseerde Stichting IJsschuiten Gouwzee haar jaarlijkse Open Dag. Tijdens de Open Dag konden bezoekers kennismaken met de complete collectie ijsschuiten en onder het genot van een glaasje glühwein luisteren naar verhalen uit het verleden of wegdromen bij de vele fotoboeken die ter inzage lagen.

Het is december, midden in het winterseizoen maar als we buiten naar de thermometer kijken denk je dat het nog Herfst is.  Alles behalve ideale omstandigheden voor het ijszeilen. Toch zijn de vrijwilligers van Stichting IJszeilers Gouwzee druk bezig met het prepareren van de vele ijsschuiten.

De stichting beschikt over ijsschuiten met historische leeftijden, sommige ijsschuiten zijn wel 100 jaar oud. Dat weerhoudt de ijszeilers niet om ze te gebruiken waarvoor ze gemaakt zijn, want met elke ijsschuit wordt zo veel mogelijk gezeild.

Het doel van de stichting is het behouden van een stukje geschiedenis en dat proberen zij door alle privé ijsschuiten rondom de Gouwzee onder te brengen bij de Stichting IJsschuiten Gouwzee. Eenmaal geschonken door de eigenaar zorgt de stichting niet alleen voor het onderhoud en de stalling, maar ook dat er mee gezeild kan worden.

Natuurlijk zeilt men het liefst op de Gouwzee maar als dat niet mogelijk is trekken ze er op uit richting Polen. Een reis van ruim 1400 kilometer brengt de ijszeilers naar een omgeving met koude temperaturen, strak ijs en vaak weinig sneeuw, de ideale omstandigheden voor ijszeilers. Zo is er ook begin dit jaar een hele groep een week lang naar Polen geweest. Terug in Waterland werden ze op een toetje getrakteerd: na 5 jaar kon er eindelijk weer 2 hele dagen op de Gouwzee gezeild worden. En dat in maart, wie had dat ooit kunnen bedenken?

Een prachtig initiatief, maar zonder vrijwilligers is er geen onderhoud en zonder donateurs is er geen geld om materiaal aan te schaffen. Gelukkig zorgde de Open Dag voor een aantal nieuwe donateurs aan en was er zelfs een donatie van 1000 euro.
 
Nu maar afwachten wanneer het weer gaat vriezen in Waterland. Stichting IJsschuiten Gouwzee is er in ieder geval klaar voor!
 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services