Het kloppend hart van Waterland
Live

Hoog water in Waterland

Maandag 04 april 2022 08:04

Hoog water in Waterland

Foto: Omroep PIM

Door de harde noordoostenwind afgelopen donderdag golfde ineens het water over het land. Al dagenlang zagen we allerlei foto’s en filmpjes voorbij komen van voorbijgangers of mensen die in de buurt wonen of werken (of allebei). Het getroffen gebied was Edam/Volendam, Uitdam, Katwoude en Monnickendam. We spraken de burgemeester bij het water op het Hemmeland.

Het Hemmeland was afgesloten voor alle verkeer. En inmiddels stond er een pomp het water naar een slootje weg te pompen. De grote vraag was: hoe heeft dit kunnen gebeuren? Burgemeester Marian Van Der Weele vertelde dat het een ongebruikelijke noordoostenwind was in combinatie met de hoge waterstand van het IJsselmeer. Rijkswaterstaat heeft onlangs het niveau van het water in het IJsselmeer naar de zomerstand gebracht. Dit betekent dat het peil dan hoger is. De reden om dit zo vroeg in het jaar te doen was de droogte van maart. Om onder andere verzilting tegen te gaan moet het waterpeil niet te laag worden.

Rijkswaterstaat heeft donderdag om 16.00 uur wel een signaal afgegeven aan de gemeenten langs het IJsselmeer met buitendijkse bewoning maar dit signaal heeft de burgemeester niet bereikt. Ze is wel donderdagavond om circa 23.00 uur rond gegaan om te kijken of er woningen onder liepen, maar dat bleek niet het geval in onze gemeente. Op het Prooyen was daar het water al gezakt, want eerder op de avond (rond 21.00 uur) liep het water wel over de kade, zodat de bewoners hun autol’s hebben verplaatst.

Haar staat ten doel om te onderzoeken met Rijkswaterstaat en het Waterschap hoe deze hoge waterstand kan worden voorkomen en als het wel weer gebeurt, hoe de inwoners tijdig kunnen worden geïnformeerd.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services