Het kloppend hart van Waterland
Live

Hoe zien de Markermeerdijken er straks uit?

Gepubliceerd: Vrijdag 30 augustus 2019 12:12

Hoe zien de Markermeerdijken er straks uit?

Foto: Alliantie Markermeerdijken

Dijkbekleding bepaalt in hoge mate hoe de dijk er na de versterking uitziet. Bij de Markermeerdijken blijft een deel van de historische steenbekleding op zijn plaats, een deel wordt hergebruikt op een andere plek langs de dijk. Ook is nieuwe steenbekleding nodig om de dijk de komende vijftig jaar veilig te houden. Er zijn hierin nog diverse keuzes te maken. Hiervoor organiseert de Alliantie in september drie bijeenkomsten.

Voor de nog te maken keuzes in de steenbekleding, zijn er twee categorieën:
- Nieuwe steenbekleding voor de hele dijk van Hoorn tot aan Amsterdam;
- Hergebruik van historische steenbekleding (Noordse stenen en basalt) in enkele zones.

Nieuwe en historische steenbekleding
Nieuwe steenbekleding wordt langs de gehele dijk toegepast waar dat vereist is voor de waterveiligheid. Er zijn twee mogelijke basis-stenen: Basalton en Ronaton. De historische steenbekleding, basalt en Noordse Stenen, hergebruiken we op twee manieren:
- Bekleding van drie locaties (kapen) met Noordse stenen;
- Hergebruik in acht zones van het versterkingstraject in combinatie met nieuwe steenbekleding. Op de website www.markermeerdijken.nl/dijkbekleding staat een kaart met de locaties van de kapen en van de zones voor historische steenbekleding.

Inloopbijeenkomsten in september
Op 25 juni was er een centrale informatieavond over steenbekleding. Op de website staat alle informatie die bij deze bijeenkomst is getoond. In september organiseren we per deelgebied een bijeenkomst. Hierbij gaan we dieper in op de typen nieuwe steenbekleding en op het hergebruik van historische steenbekleding. De twee typen nieuwe steenbekleding zijn dan te zien in twee proefvakken.

Data voor deze bijeenkomsten:
- Deelgebied Noord (Hoorn-Schardam) op donderdag 12 september, 19.00-21.00 uur
- Deelgebied Midden (Etersheim-Volendam) op maandag 16 september, 19.00-21.00 uur
- Deelgebied Zuid (Pieterman-Durgerdam) op dinsdag 10 september, 19.00-21.00 uur

De bijeenkomsten vinden plaats in ons projectkantoor in Katwoude, Hoogedijk 1D. In de genoemde tijdsblokken kunnen geïnteresseerden langskomen wanneer het hen uitkomt. Aanmelden kan door een e- mail te sturen naar contact@markermeerdijken.nl.

Uw mening telt
We nodigen mensen van harte uit om hun voorkeur door te geven voor de nieuwe steenbekleding en het hergebruik van de historische steenbekleding. Uiteindelijk nemen het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de Provincie Noord-Holland hier samen een definitieve beslissing over. De voorkeursstemmen wegen hierbij zwaar. Tussen 9 en 18 september kunnen mensen digitaal hun voorkeur doorgeven via de website.

Alliantie Markermeerdijken


De Alliantie Markermeerdijken is een samenwerking van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de marktpartijen Boskalis en VolkerWessels. De Alliantie versterkt circa 33 kilometer Markermeerdijken van Hoorn tot Amsterdam. De Noord-Hollandse dijken beschermen ruim een miljoen inwoners tegen overstromingen. Kijk voor meer informatie op www.markermeerdijken.nl

 

Bron: Alliantie Markermeerdijken

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services