Het kloppend hart van Waterland
Live

Historische topstukken in Waterlandsmuseum De Speeltoren

Gepubliceerd: Woensdag 19 juli 2023 08:24

Historische topstukken in Waterlandsmuseum De Speeltoren

Foto: Waterlandsmuseum De Speeltoren

In Waterlandsmuseum de Speeltoren worden twee historisch belangrijke objecten tentoongesteld: de ketting van de graaf van Bossu en de zegelring van burgemeester Cornelis Dirkszoon.

Nadat de geuzenvloot de Slag op de Zuiderzee op 11 oktober 1573 won, nam admiraal Dirksz de ketting van de gaaf van Bossu, naar verluidt in triomf, mee. Het deel dat ervan bewaard is gebleven en nu in het museum te zien is, is waarschijnlijk niet compleet. In 1829 kon het stadsbestuur van Monnickendam de gouden ring van Cornelis Dirksz uit particulier bezit aankopen.

Omdat de Slag op de Zuiderzee van grote betekenis was voor de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd, trekken de tastbare objecten die hieraan herinneren, veel belangstelling. Door de eeuwen heen hebben zelfs diverse leden van het Huis van Oranje de ketting en de ring bezichtigd. Beide beroemde objecten zijn inmiddels aan het museum in bruikleen gegeven.

Het museum is open op dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17.00 uur. Zie voor informatie over het museum www.despeeltoren.nl en @despeeltoren op facebook en instagram.

Bron: Waterlandsmuseum De Speeltoren

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services