Het kloppend hart van Waterland
Live

Historische raadsvergadering uit 1573 in de Grote Kerk van Monnickendam

Gepubliceerd: Maandag 26 juni 2023 22:50

Historische raadsvergadering uit 1573 in de Grote Kerk van Monnickendam

Foto: Grote Kerk Monnickendam

Een historische raadsvergadering, zoals die in 1573 plaatsvond, wordt nagespeeld door de gemeenteraadsleden van Waterland en burgemeester Marian van der Weele. De historische raadsvergadering vindt plaats in de Grote Kerk van Monnickendam op donderdag 6 juli a.s.

Nadat Zuideinderpoort bestormd is, razen de Geuzen de Grote Kerk binnen en eisen zij de afzetting van de Spaansgezinde burgemeester. Op historische wijze, met het pakken van bonen, wordt de nieuwe burgemeester van Monnickendam gekozen: Cornelis Dirkszoon. Cornelis Dirkszoon zal als burgemeester van de Monnickendam en als admiraal van de Geuzenvloot de strijd tegen Bossu, de stadhouder van Holland tijdens de Spaanse overheersing, aangaan.

Begin festiviteiten Slag op de Zuiderzee
Met deze gebeurtenis begint de herdenking en viering van de Slag op de Zuiderzee uit 1573, nu 450 jaar geleden. Op zaterdag 15 juli wordt “de Slag“ van 1573 op de Gouwzee nagespeeld met traditionele houten schepen.
Tijdens de periode 6 t/m 16 juli 2023 is Monnickendam versierd, zijn er stadspoorten geplaatst, lopen vele boeren, burgers en buitenlui in kleding van 1573 en zijn er tal van culturele acts. De historische muzikale omlijsting zal niet ontbreken.

Openbare vergadering
De historische raadsvergadering is openbaar. Vanwege de verwachte drukte raden wij aan om vroeg aanwezig te zijn. De kerk heeft een beperkte capaciteit. Zie voor het uitgebreide programma onze website: www.slagopdezuiderzee2023.nl en het verkorte programma in onze folder, verkrijgbaar bij het SPW aan de Middendam.

Bron: Organisatie Slag op de Zuiderzee 2023

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services