Het kloppend hart van Waterland
Live

HHNK: Vanaf 16 april gaan de bruggen en sluizen weer open

Gepubliceerd: Vrijdag 14 april 2023 15:35

HHNK: Vanaf 16 april gaan de bruggen en sluizen weer open

Foto: HHNK

Het vaarseizoen start deze zondag in het Noorderkwartier. De brug- en sluiswachters van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn weer actief. Wie wil gaan varen kan op vaarweginformatie.nl zien gedurende welke tijden er wordt bediend. Ook staat er wat de doorvaarhoogte is van vaste en gesloten bruggen.

Als het weer een beetje meezit is Noord-Holland natuurlijk een paradijsje voor de recreatieve schipper. Het typische polderlandschap leent zich uitstekend voor een tochtje door vaarten en sloten. En onderweg stuit je dan soms op een brug of sluis die niet zomaar te passeren is. Vanaf 16 april tot en met 15 oktober worden er wel veertig bediend.

Brugwachter met lunchpauze
Sommige van die brug- en sluiswachters zijn in dienst bij het hoogheemraadschap, anderen doen het vrijwillig en daardoor hanteren ze bijna allemaal andere openingstijden. Er zijn brug- en sluiswachters die elke dag paraat staan tussen 9:00 uur en 20:00 uur, andere brugwachters houden lunchpauze of bedienen niet in het weekend, of juist alleen in het weekend. Ook voor feestdagen worden soms uitzonderingen gemaakt en een enkele brug- of sluiswachter is hoogzomer langer actief. Er zijn ook bruggen en sluizen die alleen bewegen als dat 24 uur vooraf telefonisch is aangevraagd, en er is zelfs een zelfbedieningssluis met variatie in openingstijden. Handig dus dat nu alle openingstijden terug zijn te vinden op één site.

Vaarroute plannen
Op vaarweginformatie.nlis nog veel meer informatie voor de waterrecreant te vinden. De openingstijden van zo'n beetje alle sluizen en bruggen in Nederland staan er op. En ook informatie van jachthavens zoals het aantal ligplaatsen voor passanten; handig bij het plannen van een meerdaagse trip. Die informatie is ook te vinden in de vaar-app Waterkaart live die dagelijks synchroniseert met de website. Met die app is zelfs een vaarroute te plannen en dan is meteen zichtbaar welke bruggen en sluizen de schipper onderweg passeert. Hoe laat die worden bediend en of daarvoor moet worden gebeld, is dus vooraf bekend. Zo is alles bij de hand voor een ontspannen vaartochtje deze lente en zomer.


Bron: HHNK

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services