Het kloppend hart van Waterland
Live

Henri Willig viert 50 jarig bestaan met jubileumboek en Golden Whisky Jubilee Cheese

Gepubliceerd: Dinsdag 02 april 2024 20:19

Henri Willig viert 50 jarig bestaan met jubileumboek en Golden Whisky Jubilee Cheese

Foto: Ria Houweling

Op dinsdag 26 maart vierde familiebedrijf Willig Kaas zijn 50-jarig bestaan. In Katwoude zijn er al twee locaties van Willig maar over Nederland verspreid zijn er nog veel meer. Het is een internationaal bedrijf geworden, met veel soorten kaas en diverse gewonnen prijzen. Al het personeel kwam bijeen in het versierde bedrijfsrestaurant en marketingdirecteur Erik Hollander heette iedereen welkom.

Henri Willig vertelde hoe hij de veehouderij van zijn ouders had overgenomen en de kaasmakerij had opgezet. Veel innovatieve ideeën voerde hij door, samen met zijn vrouw Riet, zoals Goudse kaas van geitenmelk en de bekende kleine ronde kaasjes waar de toeristen ook gek op zijn. En natuurlijk de Willig Experience, waar je kunt zien hoe kaasmaken al begint bij de weide. Ze startten niet alleen het nieuwe bedrijf maar ook een gezin met drie zonen die ook in het bedrijf werken, Jacob, Wiebe en Martin.

Het bedrijf heeft naast veel successen ook veel tegenslagen gehad, waaronder een brand, mond- en klauwzeer onder het vee en corona. Ze zijn er aldoor weer bovenop gekomen en volgens Henri hoort dit ook bij het ondernemen. Je leert ervan.

Het personeel had een leuke verrassing voor Henri en Riet, want Henri is een grote whisky liefhebber en ze hadden een kaas met Frysk Hynder whisky gemaakt. Ook is er een mooi boek gemaakt over 50 jaar Willig en alle personeelsleden kregen een exemplaar. Er werd een film getoond met allemaal reacties van personeelsleden verspreid over Europa die hun felicitaties op een mooie, lieve of ludieke manier hadden gefilmd. Ook aanwezig was Sis Schilder-Buijs, die naast familie Willig het eerste personeelslid was en met Henri kaas maakte. Inmiddels gebeurt dit in Heerenveen en trekken de andere locaties veel toeristen die uitgelegd krijgen hoe kaas wordt gemaakt.

PIM sprak Henri over het bedrijf op zijn favoriete plek, bij de kalfjes, waar het kaasmaken mee begint, over het ontstaan en de groei van het bedrijf. In 2011 heeft Henri het stokje aan zijn zonen overgedragen, maar zijn karakteristieke gezicht blijft het logo sieren van dit mooie bedrijf. Wiebe is nu de algemeen directeur en we spraken hem in de kaasmakerij over de toekomst van Willig. Wiebe gaf aan dat ze net zijn opgekrabbeld uit de coronapandemie en vol goede moed kijken naar de toekomst.

Foto's: Ria Houweling

 

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services