Het kloppend hart van Waterland
Live

Hengelsportvereniging Vislust maakt natuurgebieden schoon tijdens Landelijke Opschoondag

Gepubliceerd: Zondag 19 maart 2023 17:42

Hengelsportvereniging Vislust maakt natuurgebieden schoon tijdens Landelijke Opschoondag

Foto: HSV Vislust

Tijdens de Landelijke Opschoondag hebben 11 leden van Hengelsportvereniging Vislust uit Monnickendam grote gedeelten van de waterkanten van de Gouwzee en het Markermeer geschoond van plastic en ander voor het milieu belastend materiaal.

Om 08.00 uur vertrokken de leden richting Zuiderwoude om met toestemming van Staatsbosbeheer de natuurreservaten aan de Gouwzeekant van de Waterlandse Zeedijk goed schoon te maken. Dit jaar is namelijk een groot deel van het riet aldaar gemaaid waardoor veel vuil zichtbaar was geworden. Dit kon nu vrij eenvoudig worden verwijderd. 

Alleen al tussen het gemaal De Poel en het Dijkeinde werden maar liefst 35 vuilniszakken met plastic en ander onverteerbaar materiaal weggehaald. "Het is ongelooflijk wat er via het water in de rietlanden terecht was gekomen. Leuk was dat er heel spontaan een voor ons onbekende fietser zich als hulp kwam aanbieden. Hij is uiteindelijk tot 12.00 gebleven en heeft de rietkant van de Poelkolk langs de dijk helemaal alleen geschoond. Na afloop hebben wij hem helaas niet meer gezien. Dus van hieruit: alsnog hartelijk dank voor je medewerking."

Rond 10.30 vertrokken de leden naar de Markerdijk waarbij het gebied rond de windmolens, de Nespolder en een gedeelte van de Oosterpoel onder handen is genomen. Ook hier is heel veel vuil verwijderd.

De gemeente Waterland heeft deze actie ondersteund, niet alleen door materiaal beschikbaar te stellen maar ook door het inschakelen van personeel van de buitendienst die al het ingezamelde afval met een vrachtwagen heeft opgehaald. Naast het grof materiaal zijn er uiteindelijk meer dan 45 volle vuilniszakken uit de natuur verwijderd.

"Een mooi resultaat van de vrijwilligers, maar eerlijk gezegd ook een triest resultaat die deze acties noodzakelijk maken."

Bron: Bestuur HSV-Vislust Monnickendam

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services