Het kloppend hart van Waterland
Live

Gemeenteraad Waterland neemt besluit over bouw nieuwe sporthal in Monnickendam

Gepubliceerd: Zaterdag 18 november 2023 08:24

Gemeenteraad Waterland neemt besluit over bouw nieuwe sporthal in Monnickendam

Foto: Gemeente Waterland

Op 16 november heeft de gemeenteraad in haar vergadering gekozen voor de bouw van een nieuwe sporthal in Monnickendam. Het college van Waterland had de gemeenteraad een keuze uit vier varianten voor de bouw van de nieuwe sporthal voorgelegd. Ook het duurzaamheidsniveau is door de gemeenteraad bepaald.

Nieuwe sporthal tegen bestaande fitnesschool aan de Pierebaan
De gemeenteraad heeft gekozen voor de optie waarbij de nieuwe sporthal op het parkeerterrein naast het gemeentehuis tegen de bestaande fitnesschool wordt gebouwd. De andere opties betroffen een nieuwe grote sporthal waarin de fitnessschool wordt opgenomen, het bouwen van een sporthal deels op het Marijkeveld en de keuze om geen nieuwe sporthal te bouwen.

Bij gekozen variant wordt zover mogelijk van de woningen gebouwd. Het Marijkeveld blijft hiermee onbebouwd, een nadrukkelijke wens van de direct omwonenden waar rekening mee gehouden is. Voor de Marijkehal komt, als deze zal worden gesloopt, groen in de plaats.

Duurzaamheidsniveau drie
De raad heeft kunnen kiezen uit vijf duurzaamheisniveaus en kiest voor duurzaamheidsniveau drie, de middelste variant. Duurzaamheidsniveau drie gaat uit van een volledig energieneutraal gebouw. Daarnaast betekent dit dat er maatregelen getroffen worden op het gebied van biodiversiteit (door bijvoorbeeld het plaatsen van bijenhotels en een dak met grassen), klimaatadaptatie (onder andere door de berging van regenwater) en het gebruik van circulaire bouwmaterialen.

Wethouder Ton van Nieuwkerk: ”Ik ben blij dat na een jarenlange discussie en onderzoek de raad duidelijkheid biedt. We kunnen nu concrete stappen nemen om de bouw van de nieuwe sporthal daadwerkelijk te realiseren. We gaan de komende tijd aan de slag met de ruimtelijke procedure. Verder blijven we in gesprek met alle belanghebbenden, waaronder de omwonenden, gebruikers van de sporthal en fitnesschool bij de verdere uitwerking van het ontwerp. Met de realisatie van de nieuwe sporthal wordt voldaan aan de lang gekoesterde wens vanuit sportverenigingen. Hiermee kan er weer op niveau veilig worden gesport, waarbij de nieuwe accommodatie hopelijk zal leiden tot een toename in het aantal sportbeoefenaars in de gemeente. Bovendien kan er nu een start gemaakt worden met de woningbouwambities op ’t Spil.”

Bron: Gemeente Waterland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services