Het kloppend hart van Waterland
Live

Gemeente beantwoordt vragen over glasvezel in Waterland

Gepubliceerd: Dinsdag 11 april 2023 19:15

Gemeente beantwoordt vragen over glasvezel in Waterland

De gemeente Waterland krijgt veel vragen van inwoners over de aanleg van glasvezel in gemeente Waterland. Op haar website geeft zij antwoord op de meest gestelde vragen.

De telecommarkt is de laatste tijd sterk in beweging zodat steeds meer huishoudens de komende jaren kunnen profiteren van snel breedband internet. Momenteel wordt daarvoor in heel het land door verschillende commerciële partijen glasvezel aangelegd of worden bestaande koperverbindingen vervangen door glasvezel. Ook in Waterland gaan binnenkort straten open voor de aanleg van deze glasvezelnetwerken.


Legt de gemeente zelf glasvezel aan?
De gemeente legt zelf geen glasvezelnetwerken aan. De aanleg wordt gedaan door of in opdracht van commerciële telecombedrijven.

Werkt de gemeente samen met glasvezelpartijen?
Telecombedrijven zijn zelfstandige partijen die werken met hun eigen aannemers. Wel is er contact met de gemeente en ziet de gemeente toe op de werkwijze in de openbare ruimte omdat we willen dat dat veilig gebeurt en met niet te veel hinder voor de omgeving.

Mag de gemeente de aanleg van glasvezel weigeren?
Nee dat mag niet. Glasvezelnetwerken worden vaak gelegd onder grond dat van de gemeente is zoals onder een weg, stoep of berm. De gemeente moet de aanleg volgens de Telecommunicatiewet toestaan (gedogen), maar mag wel (regie)aanwijzingen geven om overlast en onveilige (verkeer)situaties zo veel mogelijk te voorkomen.

Krijgt iedere woning in Waterland toegang tot glasvezel?
Telecomaanbieders bepalen zelf of zij het rendabel vinden om woningen op glasvezel aan te sluiten. Het is veel makkelijker en goedkoper om woningen aan te sluiten die dicht bij elkaar staan dan woningen die op grote afstand van elkaar staan.

Waar wordt glasvezel aangelegd?
Op dit moment heeft de gemeente instemming verleend voor de aanleg van glasvezelnetwerken in Monnickendam en in Broek in Waterland. De gemeente verwacht dat de komende jaren meer woningen worden aangesloten op minimaal één glasvezelaansluiting.

Is een glasvezelaansluiting met abonnement verplicht?
U bent niet verplicht om gebruik te maken van een aanbieding als u dat niet wilt. Ons is namelijk gebleken dat daarover niet altijd duidelijk door aanbieders wordt gecommuniceerd.
Mogelijk hebt u een bestaande aansluiting die u nog wilt blijven gebruiken. Sommige aanbieders brengen op enig moment een glasvezelkabel vanaf de straat tot in de woning/meterkast zonder dat u daarvoor een abonnement nodig hebt.
Andere aanbieders beperken zich in eerste instantie ertoe om aan te leggen tot in de straat en sluiten pas aan in de woning nadat er een abonnement is afgesloten.

Hoelang gaat de aanleg duren?
Op dit moment heeft de gemeente instemming verleend aan twee partijen voor de aanleg van glasvezel. Beide partijen hebben instemming gekregen voor een jaar.

Waarom werken (nuts)bedrijven niet samen?
Dit is een veelgehoorde vraag die we goed begrijpen. Hoe mooi zou dat zijn als het kon, maar in de praktijk werkt het vaak niet. Dat komt omdat de bedrijven elk met eigen technieken en eigen aannemers werken op een eigen tempo. Het kost de bedrijven bijvoorbeeld extra geld als ze op elkaar moeten wachten. Ook wil een aannemer om bijvoorbeeld veilig te kunnen werken graag zelf de regie houden.

Geeft de aanleg van glasvezel veel overlast?
Er kan soms tijdelijk overlast ontstaan voor de omgeving, omdat sleuven gegraven worden waarin kabels gelegd worden. Omdat de glasvezelbedrijven vaak niet samen kunnen werken wordt een sleuf vaak nog een keer gegraven door een volgende aannemer. We begrijpen dat dat vervelend is en daarom kijkt de gemeente samen met de aannemers naar de planningen om de overlast zo veel mogelijk te beperken.

Bron: Gemeente Waterland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services