Het kloppend hart van Waterland
Live

Gemaal Purmerdijk opengesteld voor publiek tijdens Open Purmer

Gepubliceerd: Vrijdag 24 juni 2022 09:52

Gemaal Purmerdijk opengesteld voor publiek tijdens Open Purmer

Foto: HHNK

Tijdens Open Purmer op zaterdag 25 juni kan op bijna 30 locaties in de Purmer kennis gemaakt worden met bedrijven en particulieren die iets laten zien en uitleg geven over hun werk of hobby. Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn 30 bedrijven, tuinen en woonhuizen in en rond de Purmer (gratis) te bezoeken. Ook zal tijdens Open Purmer het Hoogheemraadschap het gemaal aan de Purmerdijk in de Purmer openstellen voor publiek.

In het gemaal heeft het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een kleine tentoonstelling opgezet met historische kaarten en foto's. In 1877 gebouwd als stoomgemaal, daarna draaide het op diesel en nu is het een elektrisch gemaal. Overigens is het gebouw recent ook geïsoleerd waardoor minder warmte verloren gaat. Er staat ter demonstratie een noodpomp die we kunnen inzetten ter vervanging van een pomp in reparatie/renovatie of bij calamiteiten.

Medewerkers van het hoogheemraadschap geven tekst en uitleg over de werking van dit oude gemaal. Er zijn medewerkers aanwezig met historische kennis en medewerkers die het gemaal operationeel houden en alles kunnen vertellen over het drooghouden van de Purmer door de drie gemalen. 

Meer informatie over Open Purmer op zaterdag 25 juni vindt u op https://purmer400jaar.com/open-purmer-incl-fietstocht-25-juni/

Bron: HHNK

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services