Het kloppend hart van Waterland
Live

Friso de Zeeuw zet zonnepomp aan in weidevogelgebied bij Akersloot

Gepubliceerd: Donderdag 26 april 2018 13:13

Friso de Zeeuw zet zonnepomp aan in weidevogelgebied bij Akersloot

Foto: Onno Steendam

Oud-gedeputeerde Friso de Zeeuw uit Monnickendam is groot fan van weidevogels. Bij zijn afscheid als hoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft en eerder, bij zijn afscheid als directeur bij BPD (Bouwfonds), zamelde hij geld in voor de leefgebieden van deze vogels.

Voor dit geld kocht Landschap Noord-Holland drie zonnepompen. Een daarvan is woensdag 25 april door De Zeeuw aangezet in de Hempolder bij Akersloot. Hij deed dat samen met Ernest Briët, directeur van Landschap Noord-Holland, de boswachters van Landschap Noord-Holland en vrijwilligers van Eendenkooi van der Eng uit Uitgeest.

Zonnepomp
De pomp op zonnestroom zet de greppels vol met water zodat grutto’s en andere weidevogels makkelijk voedsel kunnen zoeken in de natte grond. Zo’n ‘greppel plas-dras’ trekt veel vogels en heeft een gunstig effect op de voortplanting.

Amsterdam Wetlands
Friso de Zeeuw wil graag kleine beschermingsacties zoals in de Hempolder verbinden met het veelomvattende plan Amsterdam Wetlands. Dit is een nieuw perspectief op de toekomst van Laag Holland, de streek tussen Amsterdam, Hoorn, Alkmaar en Beverwijk. Daarbij gaat het om een integrale benadering van natuur, landbouw, recreatie en ondernemerschap. Nu zijn de natuur- en recreatieorganisaties betrokken, maar dat moeten veel meer partijen worden. Met zijn grote netwerk werkt Friso de Zeeuw als zelf benoemd ambassadeur hieraan mee in de voorste linies. De Zeeuw: ‘’Mijn vak is het op poten zetten van woningplannen en daarvan zijn in er onze provincie veel nodig. Maar onze leefomgeving blijft alleen aantrekkelijk als we tegelijkertijd onze natuurgebieden versterken en uitbreiden.’’

Bron: Landschap Noord-Holland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services