Het kloppend hart van Waterland
Live

Frank Dutman loopt Appalachian Trail, 3500 km wandelen door het oosten van de VS

Gepubliceerd: Dinsdag 18 april 2023 15:20

Frank Dutman loopt Appalachian Trail, 3500 km wandelen door het oosten van de VS

Als je van grote wandelroutes houdt, dan heb je in Nederland het Pietenpad, maar in Amerika heb je een van de grootste wandelroutes: de Appalachian Trail, een aaneengesloten wandelpad van 3.500 kilometer door de Appalachen in het oosten van de Verenigde Staten. Frank Dutman uit Katwoude heeft de route vorig jaar gelopen en we vroegen hem hoe dat is gegaan.

De route start in de zuidelijke staat Georgia bij Springer Mountain en loopt door naar Mount Katahdin in het noordelijke Maine. Met deze twee staten erbij loop je in totaal door 14 staten, door de bergen en door bosgebied. Veel klimmen en dalen dus over meer dan 3.500 km. Op de route neem je je tent mee, want je slaapt veel in de buitenlucht en soms in een shelter. Je komt ook door dorpen en steden waar je fijn kunt douchen en je voorraad eten kunt aanvullen. Een bekend boek hierover is ‘A walk in the woods’ van Bill Bryson.

We spraken Frank Dutman bij De Bierderij, voor hem bekend terrein. Hij besloot al in 1998 deze trail een keer te gaan lopen en door corona is het besluit genomen het in 2022 ook echt te gaan doen. De eerste weken was het behoorlijk wennen met 18 kilo op zijn rug maar op een gegeven moment werden zijn benen sterker en ging het klimmen en dalen hem makkelijker af. "De spullen die je aan en mee hebt zijn heel belangrijk, je wil niks overbodigs sjouwen en goed materiaal mee hebben. Dus lekkere schoenen, een lichte tent en slaapzak en handige kookspullen. Veel snoep voor de broodnodige suikers en onderweg veel noedels en gevriesdroogd eten".

Onderweg in de bewoonde wereld was er de mogelijkheid om lekker bij te eten, maar toch was Frank 15 kg afgevallen ondanks het extra gewicht aan baardhaar. Een baard die er wel af moest van vrouw en dochters voordat hij weer naar huis ging. Zijn oudste dochter heeft hem onderweg opgezocht en ze hebben samen een week doorgebracht en gewandeld. Dit keer viel het afscheid hem nog zwaarder.

Onderweg kwam hij wel mensen tegen, ook wel af en toe dezelfde mensen, maar het liefst liep hij toch alleen. In al die maanden is hij maar 1 keer verdwaald, maar had hij gelukkig bijtijds het pad weer gevonden, dat overigens goed aangegeven is.

We vroegen Frank nog naar het gevaar om onderweg een beer tegen het lijf te lopen, maar Frank bleek geen lichtvoetige wandelaar en beren lopen dan zelf snel weg. Tot die ene keer dat Frank rustig zat uit te rusten en toen kwam er wel een beer zo dichtbij dat Frank hem goed kon bekijken. Hij kon dit navertellen dus hij is niet verscheurd door de grote beer. Gelukkig waren er naast deze ene beer veel meer prachtige vogels en vlinders om van te genieten. En ben je nu enthousiast geworden en wil je zelf deze trail lopen? Vraag Frank gerust naar zijn ervaringen en tips!

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services