Het kloppend hart van Waterland
Live

Film Zuiderzeewerken in Waterlandsmuseum De Speeltoren

Gepubliceerd: Donderdag 24 januari 2019 13:43

Film Zuiderzeewerken in Waterlandsmuseum De Speeltoren

Foto: Waterlandsmuseum De Speeltoren

De film “Lely-suite” is een bijzonder visueel herdenkingsdocument en tevens een muzikale ode aan ingenieur Cornelis Lely en de Zuiderzeewerken, gemaakt in het kader van de herdenking van 100 jaar Zuiderzeewet.

De afsluiting en droogmaking van de Zuiderzee is nog steeds een van werelds grootste waterbouwkundige projecten. De woeste Zuiderzee werd ingedamd tot het IJsselmeer waar vervolgens diverse polders werden aangelegd.

Leitmotiv in de documentaire is de speciaal gecomponeerde Lely-suite, live uitgevoerd door het Amsterdam Brass Quintet (met extra ritme sectie) - gebruikmakend van de natuurelementen - op de Afsluitdijk tussen Noord-Holland en Friesland. Van deze Lely-suite is een speciale museale applicatie gemaakt die als reizende tentoonstelling in diverse musea rondom de voormalige Zuiderzee te bekijken is. De museumbezoeker kiest op een touchscreen welke verhalen over de Zuiderzeewerken bekeken worden. In korte portretten komen betrokkenen aan het woord – een waterbouwkundige, een steenzetter die aan de Afsluitdijk heeft gewerkt, de eerste bewoner van de polder, een visser wiens vader de Zuiderzee nog heeft meegemaakt, een schrijver die het verhaal heeft opgetekend van een tegenstander die streed tegen de afsluiting van de Zuiderzee, een kunstenaar die een bijdrage levert aan de versterking van de cultuurhistorische waarde van de Afsluitdijk. Betrokkenen, die ieder uit een ander perspectief vertellen hoe de uitvoering van de Zuiderzeewet het aanzien van Nederland heeft veranderd. Een magistrale verandering.

De vertoning van de film “Lely-suite” is mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het museum en is tot 1 maart te zien als onderdeel van de tentoonstelling “Monnickendam van Vroeger”. Openingstijden: weekend van 11.00-17.00 uur, schoolvakanties alle dagen van 11.00-17.00 uur, incl. maandag vanaf 13.00 uur.

Meer info: kijk op www.despeeltoren.nl

Bron: Waterlandsmuseum De Speeltoren

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services